Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hujedamej, Emil i Lönneberga fyller gubbe

Astrid Lindgrens mest älskade buspojke fyller 50 år i dag. Håller han än?Vi har ställt frågan till barnbibliotekarier på Norrköpings Stadsbibliotek.

Den småländske illbattingen Emil fyller gubbe.

Den småländske illbattingen Emil fyller gubbe.

Foto: Titti Olovsson

Kultur och Nöje2013-05-23 07:50

Emils födesledag uppmärksammas runt om i Sverige idag. På Akademibokhandeln i Norrköping och Ingelsta firas 50-åringen med ballong och tipspromenad. På Stadsbiblioteket har Emil-böckerna lyfts fram och på webben ligger en tävling.

– Egentligen behöver man inte puffa för Emil. Böckerna lånas ändå alltid ut mycket, framför allt bilderböckerna, säger Margareta Gustafsson.

Historierna om Emils hyss är inte bara roliga – bibliotekarierna Margareta Gustafsson och Ingrid Loeld Rasch lyfter också fram andra värden i dem.

– Böckerna är väldigt bra skildringar av livet i bondesamhället. De ger dagens barn en bild av hur det var förr när man hade hästskjuts, fattighjon, marknad och när man drog ut tänderna med tång, säger Ingrid Loeld Rasch.

FÖ: Håller Emil än idag?

– Ja, absolut, språket känns inte gammalmodigt, men visst handlar det om en tid som ligger långt från barnen idag, konstaterar Margareta Gustafsson.

– Därför är de utmärkta att använda i ett tema, om man sätter in dem i sitt historiska sammanhang, fortsätter hon.

Idag gör trafikmiljön att barns rörelsefrihet utomhus begänsas och i mobilsamhället har vuxna kontroll över sina barn. Ingrid Loeld Rasch fascineras av den fria barndomen som återges i Emilböckerna.

– Det är otroligt fritt jämfört med hur barn har det idag. Man kan tro att barn skulle vara friare idag, men jag får känslan av att det är tvärtom.

Totalt har Emilböckerna sålt i 30 miljoner exemplar och översatts till 52 språk. På Norrköpings stadsbibiotek finns Emil i Lönneberga-boken att läsa på 20 språk. På franska heter han förresten Zozo, på finska Eemeli och på grekiska Mikes.

FAKTA/EMIL I LÖNNEBERGA

+ Den 1 augusti 1962 berättade Astrid Lindgren för första gången om Emil i Lönneberga. 23 maj 1963 skrev hon ned de första raderna om den småländske bondpojken. Boken Emil i Lönneberga utkommer senare samma år.

+ 1966 kom Nya hyss av Emil i Lönneberga och 1970 Än lever Emil i Lönneberga. Senare utkom flera bilderböcker, noveller och samlingsvolymer om Emil.

+ Böckerna om Emil har sålts i 50 miljoner exemplar och översatts till 52 språk. Det kan jämföras med böckerna om Pippi Långstrump som har översatts till 64 språk.

+ Uttryck som blivit klassiska genom Emil i Lönneberga: "Hujedamej!", "förgrymmade unge" och "mi mysse och mi bysse"

FAKTA/SÅ FIRAS EMIL

+ Rabén & Sjögren ger ut flera Emilböcker i nyutgåva, däribland Stora Emilboken.

+ I juni inviger Astrid Lindgrens värld en 22 000 kvadratmeter stor ny miljö som fått namnet Katthult.

+ Utställningar som bygger på Emil i Lönneberga kommer att visas i Stockholm, Vimmerby, Mora och Berlin.

+ Vid jul blir det premiär för den tecknade filmen Emil och Ida i Lönneberga av Per Åhlin på bio. Den bygger på Björn Bergs teckningar.

+ På Emil i Lönnebergas officiella födelsedag den 23 maj firas sagofiguren över hela landet med kalas i bokhandeln (Akademibokhandeln i Norrköping och Ingelsta), på förskolor och bibliotek. På Skansen i Stockholm firas han den 25 maj, med Emiltema och skådespelare från Astrid Lindgrens värld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!