Höstens författare blickar bakåt
Med en blick bakåt har flera av höstens författare inspirerats av den egna familjen.Farföräldrarnas liv som missionärer, faderns sista resa till Kambodja och de samiska rötterna har blivit stoff i några av de kommande romanerna.
I höstens bokskörd blickar ett antal författare tillbaka på det egna ursprunget. Johanna Nilsson är en. Romanen "Jag är leopardpojkens dotter" handlar om hennes farföräldrars liv som missionärer i Kongo.
Foto:
En av de mjukare trenderna är tillbakablickandet. Agneta Pleijel är ett exempel. Hon har tidigare skrivit om 1800-talets Indonesien i "Vindspejare". Nu låter hon den första delen av en ny släkthistoria, "Drottningens chirurg", ta avstamp i 1700-talets Stockholm. Inspirationen kommer från den egna familjehistorien.
Journalisten Jesper Huor berättar i "Sista resan till Phnom Penh" om sina resor till Kambodja i faderns fotspår. Han söker i arkiven och talar med släktingar för att ta reda på vad som hände hans pappa, som 1977 reste tillbaka till hemlandet Kambodja och sedan aldrig hördes av igen. I oktober kommer Huors bok.
Johanna Nilsson har rönt stor uppmärksamhet sedan debuten med "Hon går genom tavlan, ut ur bilden" och den senaste "De i utkanten älskande". Hon har också inspirerats av sina egna rötter, och skriver om farföräldrarnas liv som missionärer i Kongo i "Jag är leopardpojkens dotter".
En släktkrönika om fyra generationer kvinnor i den samiska världen är Annica Wennströms debut på egen hand, "Lappskatteland". Tidigare har hon skrivit deckare tillsammans med Maria Herngren och Eva Swedenmark.
Mera av "En komikers uppäxt"
Redan nu i vår har Joan Didions roman "Kalifornien" kommit på svenska, som ännu ett exempel på samma tema. Hon använder sin egen familjehistoria för att berätta delstatens historia.
Även Jonas Gardell blickar bakåt, inspirerad av den egna uppväxten, och kommer med en fortsättning på bästsäljaren "En komikers uppväxt". I "Jenny" återvänder Juha till barndomens Sävbyholm, för att ta reda på vad som hände barndomsvännen den där fredagen före skolavslutningen.
Gunilla Linn Persson, som tidigare skrivit självutlämnande om psykisk sjukdom, funderar i "Sagan om mig själv" över hur hennes mor och mormors liv har påverkat henne.
Ännu en författare med siktet på barndomen är Per Wästberg. Hans "De hemliga rummen" börjar vid krigsutbrottet, då författaren ska fylla sex år.
En blogg i bokform
Några andra kända svenska författarnamn i höst är Mikael Niemi, Björn Ranelid, Teodor Kallifatides och Marianne Fredriksson. Efter fem år är Carina Rydberg aktuell igen, med "Den som vässar vargars tänder" - en thriller om syskonrelation, besatthet, svek och sexualitet.
Under året har bloggarna fått stor uppmärksamhet som plantskola för författare. Men i höstens bokskörd har de ännu inte slagit igenom. En av få bloggar i bokform är journalisten som fick mängder av läsare under pseudonymen Hemliga pappan. I sommar kommer Andreas Ekströms bok med samma namn, om livet som nybliven far.
Salman Rushdie och Donna Leon
Stora utländska namn är ständigt kontroversielle fransmannen Michel Houellebecq, vars nya roman "Refug" kommer i oktober, Orhan Pamuk som skriver om sitt liv och sin hemstad i "Istanbul - minnen av en stad", Donna Leon, med "Mäktiga vänner" i augusti och portugisiske António Lobo Antunes med "Karavellernas återkomst".
Amerikanske Brett Easton Ellis är i höst aktuell med "Lunar Park", där författarjaget själv utsätts för den skräckupplevelse han skrev om i succéromanen "American psycho".
Dessutom kan vi se fram emot en ny deckare av drottningen i genren, P D James och en ny roman av indisk-brittiske Salman Rushdie, "Clownen Shalimar".