Hornby rotar i ont och gott
Nick HornbyEn god människaForum
Nick Hornby.
Foto:
Extremerna är lätta, att mörda oskyldiga är definitionsmässigt ont, att rädda någons liv är gott, men när godheten möter vardagen blir det inte lika enkelt. Det författaren Nick Hornby har gjort i sin nya bok är att gå i klinch med godhets-begreppet och förlägga det i en familjs vardag , igenkännbar för de flesta.
Nick Hornby har blivit en sorts talesman för människor som brinner för till synes meningslösa ting. I boken High Fidelity möter vi killen som jobbar i en skivaffär och har totalkoll på artister, skivor, genrer.
I Fever Pitch gestaltar han en fotbollsfanatiker, samtidigt lärare. Hornby beskriver dessa människor med stor kärlek och inkännande och lyckas att skapa stor sympati för dessa ofta förtalade människor. Båda dessa böcker har för övrigt blivit filmatiserade. I En god människa beskriver han någon som verkligen blir uppslukad, men denna gång alltså av godhet, så Hornbys tema består men utvecklas samtidigt.
Boken handlar om en man som är kolumnist i en tidning, kolumnen heter: "Argast i Holloway". Mannen (David) är skeptiker och, enligt frun (Katie), cynisk och fruktansvärt arg på en mängd företeelser, på det mesta faktiskt. Katie, berättarrösten i boken, är missnöjd med sitt liv och har precis haft en kärleksaffär. Hon har kommit fram till att hon vill skiljas, det är där boken börjar.
Men plötsligt äger en dramatisk förändring rum. David får kontakt med en helbrägdagörare och ilskan försvinner, fram träder i stället en god man som ser orättvisorna och lidandet i världen och gör något åt det. Plötsligt nagelfars varje detalj i familjens liv och världens bördor kommer in i vardagsrummet, barnen får ge bort leksaker, hemlösa får flytta in i huset mm.
Nu kan det kanske låta som om denna bok är tråkig och polemisk, men det är inte alls sant. Den är skriven med humor och värme och sympatierna hos läsaren växlar mellan Katie och David.
Något självklart svar på frågorna jag inledningsvis ställde gives inte, däremot får man tillfälle att fundera över en hel del. Hur t ex humorn försvinner i takt med att godheten träder in. En iakttagelse som allt för ofta visat sig vara sann. Tyvärr brukar ju självdistansen svikta hos världsförbättrare.
Man kan också fundera på om det går att vara god utifrån alla olika perspektiv samtidigt: om man ser det stora perspektivet; världens fattigdom och elände och handlar utifrån det, kan man då undvika att låta det gå ut över t ex sina egna barn i det västerländska samhälle dom utan egen förskyllan växer upp i. Det vi kan kalla för Skärgårdsdoktorn-dilemmat.
Nick Hornby är en författare med ett tilltal som inte utestänger människor. Han skriver ur ett vi-perspektiv och med en stil som är enkel men mycket stringent. En god människa är välskriven, rolig och tankeväckande och Hornby befäster här sin ställning som en av Storbritanniens intressantare författare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!