Hjälpreda i valrörelsen
Björn Fjaestad & Lars-Erik Wolvén (red) Arbetsliv och samhällsförändringar Studentlitteratur
Färre sjukskrivna och förtidspensionerade.
Ropen skallar fram till valet om knappt ett år.
Utom att slänga dynga på den andra sidan utmärks väl inte debatten hittills av tydlighet och konkreta idéer. Inte hör vi många förslag om hur vi ska få fler jobb i Sverige när uppdragen går till Kina och Indien.
För att bli lite klokare kan man läsa Arbetsliv och samhällsförändringar. Det är Östersundsprofessorerna Björn Fjaestad och Lars-Erik Wolvén som är redaktörer och har bett ett antal forskare att belysa vad som händer och kommer att hända i arbetslivet. Eller vad de tror, ingen vet hur arbetslivet ser ut, ens på 2010-talet.
Flexibilitet är t ex ett nyckelord i debatten. Det är bara det att ordet används lite hur som helst, huller om buller. Att folk gillar att byta jobb och pröva på olika saker är rena, rama nyset. Folk gillar trygghet. Så är det i hela världen, till och med i USA. Sånt vet Bengt Furåker som är sociologiprofessor i Göteborg.
Lars Ingelstam, professor emeritus i Linköping på Tema teknik och social förändring, skriver om detta med ekonomisk tillväxt och hur den ska fixa vård, skola, omsorg åt oss.
Så värst självklart är inte det resonemanget, skriver Ingelstam.
Tillväxten åstadkommer ökad materiell standard, men inte så mycket mer. Risken är att vi riktar in människors ansträngningar på sådant som de inte behöver, medan det samtidigt förklaras för dem att vad de behöver, det kan de inte få, skriver Ingelstam.
Någon varaktig förändring når man inte utan att ändra på skattekvoten eller öka avgifter eller andra intäkter från brukarna, anser Lars Ingelstam.
En orsak till detta är att lönerna kommer att öka i samma takt som till växten.
Det finns mycket mer intressanta resonemang i den här boken. Så läs den och ställ sedan grymma frågor till politikerna i valrörelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!