Historiska felsteg ska gå med Glans
I SVT:s nya humorserie "Nisse Hults historiska snedsteg" spelar han en bortkommen typ som ständigt hamnar i trubbel. Dessutom är han mannen bakom skämtet i "Parlamentet" som fick Anna Lindmarker att anmäla TV4. Johan Glans är i dubbelt blåsväder.
Johan Glans i rollen som Nisse Hult, en ganska mesig karaktär som hela tiden utsätter sig för förvecklingar och komplikationer. Foto: SVT
Foto:
I första avsnittet blir han oskyldigt anklagad för att mörda Gustav III. Därefter blir han Drottning Kristinas apotekare, också det med komplikationer som följd. Nisse Hult är lite av en svensk Black Adder, han dyker upp lite här och var i en inte helt korrekt historieskrivning.
- Men Nisse Hult är egentligen raka motsatsen till Black Adder. Han är ju en elak, lismande typ, medan Nisse är världens snällaste, mest bortkomna människa, säger Johan Glans på telefon från föräldrahemmet i Skåne, där han firat jul och nyår.
Lovande i tio år
I "Nisse Hults historiska snedsteg" spelar Johan Glans mot stora namn som Loa Falkman, Sissela Kyle och Johan Rheborg.
- Det var förvånansvärt avslappnat. När jag först fick rollen tänkte jag att "shit pommes frites", nu är jag i "the big league". Men när man väl står där blir det så konkret. Och så nöts man ner av tempot, jag var ju med i nästan alla scener i hela serien.
Johan Glans är en av Sveriges mest anlitade stå upp-komiker. Han har skrivit manus och medverkat i SVT:s "Räkfrossa", "Kvarteret Skatan" och "Ulveson & Herngren". Dessutom är han en upppskattad medlem i TV4:s "Parlamentet". När andra komiker utser sina favoriter, hamnar han ofta högt på listan. Men det stora genombrottet har låtit vänta på sig. Han har, som han uttrycker det, "varit lovande i tio år".
- Därför känns det lite farligt med en så stor roll som Nisse Hult. Det blir plötsligt dags att leverera. Jag hade gärna varit lovande i tio år till.
Men helt anonym är han inte. Nu för tiden kommer folk fram till honom på stan, det gjorde de inte tidigare. Och det är positivt, menar han. Men inte bara.
- Det blir svårare att ljuga om vad jag jobbar med. Förut försökte jag alltid dra till med något, men jag kom aldrig på något bra. Det blev typ: "...ähm, mjölnare". Säger man att man är komiker får man ju alltid svara på tjugo följdfrågor.
Anmäld av nyhetsankare
Följdfrågorna lär inte bli färre. I höstas blev det stor uppståndelse när han skämtade om nyhetsankaret Anna Lindmarker, och ryktena om hennes affär med kungen. Stora kvällstidningsrubriker, upprörda reaktioner. Och bara för några dagar sedan visade det sig att Anna Lindmarker har anmält TV4 - sin egen kanal - för skämtet i "Parlamentet".
- Min ärliga reaktion är faktiskt "Vad har jag ställt till med? Att jag inte bara kan lära mig att knipa käft." Hade jag haft en tidsmaskin hade jag åkt tillbaka och bara hållit truten. Men gjort är gjort.
Har du pratat med henne om det?
- "Parlamentet" spelas ju in på fyran och hon brukar tydligen vara i sminket samtidigt som oss. Och jag springer och duckar, jag är livrädd. Jag är världens räddaste människa.
- Men jag vill verkligen säga att jag inte tror att de här ryktena är sanna. Jag tyckte det var så absurt att det skulle vara en rolig sak att skämta om.
Svårt med provocerande humor
Det senaste året har det varit en hel del debatt kring just provocerande humor. Magnus Betnér, också han från "Parlamentet", har anklagats för antisemitism. Özz Nûjen kritiserades för Stockholms Lives trailer, där de härmade en kidnappning i Irak. Har det hänt något med svensk humor? Har den blivit bitskare, mer provokativ?
- Folk säger ju ofta att de vill ha provocerande humor och satir. Men egentligen vill folk inte det. För när man väl säger något provocerande så gillar inte folk det. De vill att man ska provocera med sådant som alla egentligen håller med om, säger Johan Glans.
Och det är inte alltid lätt att veta vad som provocerar och vad som inte gör det, menar han. Det är ofta det till synes harmlösa som retar upp någon.
- Jag gjorde något skämt där jag jag härmade "Den enfaldige mördaren", som ju är harmynt. Och efteråt kom en man fram som var fly förbannad för att han hade en son som var harmynt.
- Man får ju skylla sig sjäv. Ibland blir det som en gladiatormatch. Publiken sitter och väntar på skratt och man gör det man måste.
Bor: På Södermalm i Stockholm
Aktuell: I tv-serien "Nisse Hults historiska snedsteg" som har premiär 14 januari i SVT1, samt i den kommande fortsättningen på "Kvarteret Skatan", som kommer att sändas senare under 2006.
Gjort tidigare: Stand up-komiker sedan 1995. Skrivit manus och spelat i SVT-produktionerna "Räkfrossa", "Kvarteret Skatan" och "Ulveson & Herngren". Flitig deltagare i TV4:s "Parlamentet".