Historiens människor och deras drivkrafter
SVANTE NORDIN 1900 Nittonhundratalet - en biografi Atlantis
En ny bok
Att ge sig på och skriva 1900-talets biografi tyder på mod, för att inte säga högmod.
Likafullt har Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria i Lund, gett sig på det.
Vad är det för idéer och läror som format vår värld de senaste 100 åren? Vad är det för människor som döljer sig bakom de namn vi lärt oss, men inte alltid vet så mycket om: Saddam Hussein, Usama bin Ladin, Pol Pot, bröderna Kennedy, Hirohito, Margaret Thatcher, Georg W Bush?
I biografin 1900 försöker Svante Nordin placera in dessa historiens superkändisar i sitt sammanhang och förklara varför det blev som det blev. Han försöker hitta den röda tråden genom det gångna seklet, hur det hänger ihop.
Man kan ju fundera över hur historien blivit om Lenins sista tankar vunnit gehör, om han inte drabbats av slaganfall "? därför föreslår jag kamraterna att överväga ett sätt att förflytta Stalin från denna post ... (som generalsekreterare). Men Stalin satt som bekant kvar ändå.
"Historiens slut?" var rubriken på en uppsats publicerad 1989 i en amerikansk tidskrift. Författaren hette Francis Fukuyama (om någon är intresserad). Det blev senare en bok i samma ämne.
Varför då ta upp detta?
Jo, poängen är att historien drivs framåt av t vå krafter: Sökandet efter välstånd och sökande efter erkännande.
I båda dessa strävande har mänskligheten nu funnit vad den sökte.
Ingen tänkbar ekonomisk ordning kan ge oss mer av välstånd än den moderna marknadsekonomin.
Ingen tänkbar politisk ordning kan ge oss mer av erkännande, uppskattning, självkänsla än den liberala demokratin som erkänner alla människors likaberättigande och ger alla samma grundlagsfästa rättigheter Mänskligheten behöver inte söka mer. De har funnit. Historien är slut, horisonten har upphört att röra sig.
Må det. Fast nog finns det skäl att fundera några varv till över Fukuyamas tankar och analys. Det gjorde han själv också, berättar Svante Nordin.
Biografin är klart läsvärd och den sätter fart på tankeverksamheten.
I varje fall om man är det minsta intresserad av vad som händer i omvärlden utöver Paradise Hotel.
Att klämma in 1900-talet på drygt 500 sidor är förvisso en utmaning. Varför skriver han om just detta och lämnar detta åt sidan?
Letar man efter beskrivningar av Sveriges roll i världen så är boken snabbläst. Det står inte en rad om det ämnet. Förmodligen objektivt tänkt.
Svante Nordin är en skicklig skrivkarl. Han nya bok är lättläst, även om det han skriver om inte är precis tokroligt.
Sista raderna i boken:
Fascister och nazister försökte skapa en barriär mot världskapitalism och kosmopolitism. De misslyckades. Den kommunistiska revolution som Marx och Engels drömde om genomfördes för att sedan förolyckas. Den kapitalistiska och liberala revolution som de beskrev har inte låtit sig hejdas. I början av det tjugoförsta århundradet är det fortfarande den som på gott och ont behärskar världen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!