Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Historia om ditten och datten

KARSTEN ALNAES
Historien om Europa
Uppvaknande 1300-1600
Översättn: Urban Andersson
Albert Bonniers

Alnaes - skriver om Europa förr.

Alnaes - skriver om Europa förr.

Foto:

Kultur och Nöje2004-11-09 06:00
Ännu en bok om vår historia, kan det behövas? Jodå, den här behövs.
Alnaes har tidigare skrivit om Norges historia i fem band. Detta är det första av fyra där han ger sig på att berätta Europas historia.
Ty berätta är nyckelordet. Här är inget årtalsrabblande eller kungalängder utan just berättelser om hur det egentligen var för någorlunda vanligt folk på den här tiden, i övergången mellan medeltid och renässans mot den nya tiden.
Karsten Alnaes berättar om pest och krig. Vi får veta mer om hur handel och jordbruk utvecklades, om vad som orsakade maktförskjutningen mellan de olika länderna.
Här finns också historierna om de stora konstnärerna och de stora upptäckterna, om kyrkans makt och förtryck. Om hur det egentligen var med Martin Luther och hans teser (han har fått klä skott för en del som han absolut inte har sagt).
Här finns också berättelsen om den kåte prästen i Languedoc, Den stora drottningen (Margareta, Anna Büschlers lidelse (som ni säkert inte kände till).
Boken berättar om pånyttfödelsen i Florens, om de stora konstnärerna, om Englands herravälde, om spanjorernas korta maktperiod och holländarnas framgångar (och varför det blev som det blev).
Kort sagt en väldigt omväxlande bok på 650 sidor om ditten och datten.
Det är kul med historia. Och Karsten Alnaes kan berätta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!