Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hiphop med engagemang

NORRKÖPING
Black Noise är mer än en hiphopgrupp. De fem medlemmarna känner ett stort socialt engagemang.

Black Noise är en av Sydafrikas mest kända hiphopgrupper. I går besökte den Norrköping och hade work shop på Arbetets museum med flera skolklasser, bland andra 6B från Ektorpsskolan.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Black Noise är en av Sydafrikas mest kända hiphopgrupper. I går besökte den Norrköping och hade work shop på Arbetets museum med flera skolklasser, bland andra 6B från Ektorpsskolan. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Kultur och Nöje2002-04-18 00:00
Black Noise från Kapstaden är ett av Sydafrikas mest kända hiphop-band med fyra album i ryggen. Några av gruppens medlemmar började med breakdance och graffiti redan för 13 år sedan.
Steget till hip hopen var naturligt och 1990 bildades Black Noise. Gruppens fem medlemmar är också engagerade i flera ungdomsprojekt i Sydafrika. Bland annat ett med målet är att visa unga gatubarn alternativ till gängkulturen.
- Vi vill visa barn andra vägar, så att de inte fastnar i gäng. Vi uppmuntrar dem att följa sitt hjärta, att göra det som de är bra på och försöka försörja sig på det, så som vi har gjort, säger Emile YX?, rappare och breakdansare.
- Vi är inget pojkband, utan vill ta upp frågor som vi tycker är viktiga, fortsätter han.
Listan på de frågor som gruppen engagerar sig i är lång. Bland annat deltar Black Noise i en informationskampanj om aids i Sydafrika.

<b>Pris till Nkosi</b>
Det var i samband med utdelningen av Världens barns pris som Black Noise kom till Sverige. Priset gick nämligen postumt till den sydafrikanske pojken Nkosi Johnson, som nyligen avled i aids.
- 200 bebisar föds med hiv varje dag i vårt land. Något måste göras för att vända utvecklingen och där har de vita jordägarna ett stort ansvar, säger Emile.
- Vi vill uppmuntra barn att engagera sig. Barn har också röster. Det finns ett ordspråk i Sydafrika som säger att barn ska synas, men inte höras. Det är helt fel, ibland kan det nog vara lättare för barn, e har inget jobb som de riskerar att förlora, säger Gavin.
Black Noises besök på Arbetets museum var en del av programmet kring fotoutställningen Cold Heaven/Don McCullin om aids i Afrika.

<b>Populärt</b>
Besöket var uppskattat av eleverna i Ektorpsskolans klass 6B, en av de tre skolklasser som fick prova på att sjunga och dansa breakdance med Black Noise på onsdagen.
- De var jättebra, säger Marseel Noaman och Anita Mitrovic.
Emile YX? är utbildad lärare och tycker att besöket i Sverige var givande.
- Här är allt så välorganiserat, vi kan lära mycket från Sverige, fortsätter han. Men samtidigt har svenska barn mycket av lära av sydafrikanska barn. Det största problemet för några av de skolbarn vi träffat var äcklig skolmat. De tänker inte ens på att andra barn inte har mat för dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!