Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Hästen - tyglad, piskad, älskad"

I alla tider och alla religioner har hästen varit en viktig symbol. För frihetslängtan, fruktbarhet, seger och onda krafter. Men också en statussymbol som länge har förknippats med män.
I två av sommarens stora utställningar är hästen huvudperson, på Nordiska museet och på Skokloster slott.

Kultur och Nöje2003-05-05 00:00
När hästen flyttar in på museum handlar det inte om raser, dressyr eller zoologi. Med historiska praktsadlar, leksaker och målningar, och med moderna företeelser som syntetsadlar, hästakupunktur och ridterapi vill Nordiska museet i stället visa människans förhållande till hästen.
Utställningen heter "Hästen - tyglad, piskad, älskad" och pågår fram till september nästa år.
- Det har varit en fascinerande resa att analysera den fantastiska relationen mellan människa och häst som funnits i flera tusen år, säger utställningens producent Tove Faye-Wevle.
Det mest slående var det dualistiska i förhållandet. Människan både älskar och tyglar hästen, ja till och med pryglar den. Hästen är det enda djuret som det fortfarande är tillåtet att använda piska på. Utställningen rymmer både hästtandborstar från 1800-talet och hästköttskorv från Dalarna.
- Samtidigt är hästen en lojal arbetskamrat och vän. För bönderna förr var relationen med hästen som ett äktenskap.

<b>Jeanne d"Arc och Kristina</b>
Ur ett historiskt perspektiv ses hästen ofta som mannens och krigets djur. Men att hästen fram till modern tid varit förbehållen män stämmer inte riktigt, enligt Tove Faye-Wevle. Hon lyfter gärna fram genusperspektivet med bland annat Jeanne d"Arc och kvinnorna i de gamla isländska sagorna som exempel. Drottning Kristina är ännu en ridtjej från förr - som till och med red grensle klädd i byxor.
- Det är självklart att kvinnor har ridit i alla tider och det kan jag visa i den här utställningen. Redan på 800-talet finns Osebergdrottningens grav, som i dag finns på Vikingaskeppsmuseet i Oslo. Det är den enda kvinnograven, två kvinnor har begravts med 15 offrade hästar, flera vagnar, hästsadlar, ridspön och annat, säger Tove Faye-Wevle.
I dag är det ridtjejerna som dominerar hästvärlden. Ridsporten är en av få sporter där kvinnor och män tävlar på samma villkor, och där kvinnorna också är flest. Dessutom är det Sveriges andra största ungdomsidrott.

<b>Fick en annan roll</b>
Stallet blev hästflickornas plats på 1960- och 70-talen när man lade ner kavallerierna. Utvecklingen började efter andra världskriget, när hästen inte längre behövdes i strid. Snart kom också traktorn och hästen fick en annan roll. I dag omsätter hästhandeln 20 miljarder bara i Sverige.
- Hästen har alltid varit en statussymbol för männen. Nu har man kanske en Porsche i stället, eller så använder man sig av trav- och galopphästar. Det finns ju pojkar i stallet också, men det är inte så vanligt.
På Skokloster har allehanda hästföremål plockats ut ur slottets samlingar. Unika sadlar, bett och annan ridutrustning, från 1600-talet och framåt, kan berätta om forna tiders ridteknik. Under stormaktstiden utvecklades ridningen till en konstform precis som dans och musik. Dåtidens mästare skrev praktverk med många illustrationer.
Till sommaren finns under några helger chans att se hästuppvisningar och hantverket kring hästen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!