Här ska spelas Agrell från Löth

Anders Khöler är släktforskare i Borg, Bertil Färnlöf musiker och musikforskare som nu presenterar den gamle norrköpingsbon Johan Agrell.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Anders Khöler är släktforskare i Borg, Bertil Färnlöf musiker och musikforskare som nu presenterar den gamle norrköpingsbon Johan Agrell. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Kultur och Nöje2001-10-19 00:00
Född i Löth, numera Borgs församling. Uppväxt i stan, skola i Linköping, studerade vidare musik och humaniora i Uppsala och bland annat för tonsättaren Roman, fick jobb i tyska Kassel, ära, berömmelse och senare ett smörjobb i Nürnberg, en maktfaktor inom musiken.
Hört talas om Johan Agrell?
Nå, det var 300 år sedan han föddes, närmare bestämt på vintern 1701. Och jobbet i Nürnberg tillträdde han 1746. Men nu kan det firas jubileum och så ska också göras, i Borgs kyrka 28 oktober. Då ska inte mindre än tre symfonier av den gamle mästaren uppföras, ospelade i modern tid. Dessutom en solokonsert för flöjt och cembalo som har spelats tidigare. Drottningholms Barockensemble kommer till stan, med cirka 25 musiker.

<b>Avhandling</b>
Allt detta kan ske genom att musikforskaren Bertil Färnlöf tillsammans med släktforskaren Anders Köhler ägnat mycket arbete åt just Agrell.
- Han är väldigt bortglömd, säger Bertil Färnlöf. Det står en kortis i Sohlmans musiklexikon, men när jag forskade fann jag en avhandling från 80-talet, skriven av en amerikanska, Jeannette Morgenroth. Nu kommer hon som gäst till konserten och vid hennes universitet arbetar elever just nu med en utställning om vår tonsättare. Den ska visas här i kyrkan.
Hela 28 symfonier är kända av Agrell, en inspelad av Symfoniorkestern i Norrköping, annars är inte mycket spelat. Men det fanns en tid, då i Tyskland, när praktiskt taget all musik var skriven av Agrell, det ingick i hans tjänst och det fanns inte en begravning eller ett bröllop som kunde välja något annat.

<b>Förgrundsfigur</b>
- Han var en förgrundsfigur i den klassiska symfonin, säger Färnlöf. Man kan höra hur han skrev i den klassiska stilen för att tillfredsställa sin arbetsgivare, men här hörs drag både från svensk folkmusik och från den italienska musiken. Det blir en mix.
- Han var prästson, säger Anders Köhler, det var ju mest de som fick studera på den tiden, men det finns mycket mer att ta reda på om Agrell, det finns vita fläckar. Vi vet att hans tyska tjänst skulle kunna jämföras med kulturchef, man ser på en bild att han var mycket praktfullt klädd. Han var en mäktig man.
Arrangörerna har bl.a. fått stöd från allmänkultur i Norrköping, Rikskonserter, Borgs församling med kyrkoherde Bo Lennart Nilsson och Svenska Akademien. Ett mål är att instifta ett Agrellstipendium, kanske en årlig Agrelldag? Och att ge fler konserter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!