Här gör vi film om kärlekstrubbel

NORRKÖPING
Kärlek och sport.
Det är en titeln på en film som klass 6 på Klockaretorpsskolan är helt uppfylld av just nu.
De har nämligen gjort filmen själva. Och den går direkt till tävling på stor duk på riktiga Filmstaden 19 december. Konkurrenter och medtävlare är tre andra sjätteklasser i Norrköping.

Jesper Eklund filmar Andreas Pettersson och från Kulturskolan kollar Lotta Kling och en del av klasskamraterna.	
FOTO: JANNE FORSBY

Jesper Eklund filmar Andreas Pettersson och från Kulturskolan kollar Lotta Kling och en del av klasskamraterna. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Kultur och Nöje2001-11-28 00:00
En film med tema kärlek. Det var uppgiften som kom från Kulturskolan i Norrköping till fyra sjätteklasser i Norrköping. Med en enkel videoteknik går det numera att spela in en film som går att visa på en riktig bio.
I Klockaretorpet nappade Monika Anderssons klass med 16 elever.
- Det har varit fantastiskt kul och bra, säger hon. Barnen har visat nya sidor och vi har upptäckt att de kan vara duktiga på nya saker. De har gjort allting själva.
Den här 6:an har gjort Kärlek och sport, en historia som blev cirka åtta minuter lång sedan filmpedagogerna Anneli Hedlund och Lotta Kling från Kulturskolan har redigerat materialet.

<b>Kärleksstrul</b>
Dennis Samuelsson i klassen berättar vad det handlar om.
- Det är Johanna och Oskar som är kära. Fast han spelar fotboll och väljer fotbollen först. Då blir Johanna sur men så bestämmer sig hon också för att gå med i ett fotbollslag så att dom får träffas och då slutar det med att hon gör ett jättesnyggt mål.
Monika Andersson berättar hur en del blyga elever har vågat agera i skydd av en roll.
- Det är minsann inte den som är huvudperson i klassen annars som vågar spela huvudperson i filmen och det här har betytt mycket positivt för hela gruppen. Vi har lärt oss samarbeta och hela klassen är lugnare nu.

<b>Nya kunskaper</b>
Många av eleverna har aldrig ägnat en tanke på hur film blir till. Nu har de fått börja med att rita ett manus med text och bild, och så allt övrigt praktiskt arbete med inspelningen. Det har givit många nya kunskaper som, om man så vill, passar väl in i svenskämnet. Eleverna har också sett film tillsammans och diskuterat hur den kan vara gjord.

Alla är med i filmen och alla har hjälpts åt med inspelningstekniken.
19 december blir det gala i Filmstaden med de fyra deltagande klassernas filmer som visas på stor duk, gäster är föräldrar och lärare. Då ska en pristagare koras.
-Hur det än går hoppas vi på en fortsättning för det här har varit så givande, säger Monika Andersson. Inte minst har det betytt mycket för mig att jag har fått två vuxna till i klassen som hjälp!
Skolbio i Norrköping finns också med i bakgrunden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!