Har du sett en omelett i ögonen förr?
Studio Norrköpings Konsthall The Liberation Charlie Prytz: Klas Isaksson, Johanna Adell, Johnny Kron.
Johanna Asell, Johnny Kron och Klas Isaksson är Charlie Prytz och hönan är en gäst som ska få oss att tänka till. Om djur, om mat, om vår relation till djuret. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Tre hönor. Tre konstnärer. 20 kvadrat. En fritagning förra veckan har givit gruppen Charlie Prytz ett konstprojekt. Tre hönor fördes bort från Fransbergs hönseri på Vikbolandet. De tre konstnärerna vill nämligen undersöka vad som händer med oss, med djuren, med maten - när vi förs samman, när vi liksom får träffas.
The Liberation är ett konstprojekt som just nu utspelar sig på Garvaregatan 15. Fritagningen alltså. Men redan där är det lite skruvat, för väl vid hönseriet blev det så att de tre konstnärerna Johanna Adell, Klas Isaksson och Johnny Kron, fick ta med sig de tre bruna hönorna.
Allt för konsten.
Det är nämligen så att på Studio Norrköpings konsthall där Charlie Prytz håller till, visar de levande djuren för att vi ska få kontakt med dem. Vi som äter slaktade djur utan att kanske vilja tänka längre än till smak, kryddvariationer och tallrik.
- Men vi är inte alls några veganer, det är inte det, säger Johanna. Vi vill dels se vad som händer med oss som möter djuren, dels se vad som händer med djuren. Och se processen djur, människa, mat. De flesta av oss lever så långt ifrån levande djur och också produktionen av djur och mat.
- Och vad som händer med de här djuren vet vi inte än, säger Johnny, det är något vi kommer att be besökarna föreslå.
Den lilla konsthallen bjuder nu in till halm på golvet, vatten och mat till djuren. På väggen en videoprojektion som berättar hur "fritagningen" gick till och så ska förhoppningsvis växa fram en vägg med post-itlappar där besökarnas fantasifulla förslag ska finnas. Allt måste gå lite fort, tio dagar får man ha djur på det här viset utan särskilt tillstånd.
- Vi har inga synpunkter på om djuren har det bättre eller sämre hos oss, säger Klas. Men här har dom ett rum och "hemma" är de i burar, men vad vet vi? Det är ju inte det det här projektet handlar om. Vad som än beslutas om djurens framtid så är det vi människor som bestämmer, det är också något att tänka på. Vi hoppas kunna följa något majoritetsbeslut sen.
De tre bruna hönorna ser lite sorgliga ut, de är nämligen mobbade av vita hönor hemma på hönsgården. Hackkycklingar heter det. Så hur detta äventyr än slutar för dom så blir det en liten frist från det vanliga sällskapet.
- En flyktingsluss för hönorna.
Den lilla konsthallen har noga täckt golv med pressenning och elementen är skyddade - eller hönorna har fått skyfdd från de varma elementen.
Under utställningstiden är det tänkt att bjuda på hönsomelett, med "egna" ägg då alltså. Och kycklingkött. Ett kök finns till konsthallen.
- Det är den konst som säljs här, under den här utställningen, säger Johnny.
Konsthallen känns som ett spännande projekt i en stad där Konstskolan lagt ner och de få gallerierna oftast har andra mål än att experimentera. Det här är redan fjärde utställningen på en och en halv månad.
- Vi kan hyra ut och ha det här som en experimentscen för unga som har så få forum i Norrköping idag. Vi kan producera mycket på kort tid, säger Klas.
På fredag kväll är det vernissage, så är det öppet hela lördagen och söndagen också.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!