Här är ju brudarna
FOKUS: Kvinnligt/ManligtBrudarFilm9Arbetets museum
Ur en film, Ägget, av Stine Marie Jacobsen, Danmark.
Foto:
Foto
Det är här brudarna är.
På Arbetets museum, på bilder, av tjejer, om tjejer och visserligen bild på någon kille. Och någon som bara ser ut som en tjej. Utställningen Brudar har tillkommit som en protest, men knappast med någon annan politisk udd än just själva sin existens. I alla år har manliga fotografer fått utmärkelsen Årets Fotograf, för ett par år sedan var en kvinna med i den exklusiva vinnargruppen, men snart var "ordningen återställd".
Då bildar kvinnlia, professionella fotograter nätverk. En löst sammansatt grupp som mest fungerar via mejl, ställde samman den här utställningne. 81 fotografer har deltagit, en del med flera bilder, i nätverket finns nu cirka 250 medlemmar.
Klart man försöker se om bilderna är "kvinnliga". Klart man undrar som kvinnor ägnar sig åt andra motiv än män.
Av detta får man inte ut någonting. Utställningen heter ju Brudar och är ämnet givet. Sen kan det ta sig väldigt olika uttryck. En naken, tatuerad, 83, åtrådd. Tre små kamrater med samma svansfrisyrer. Hon som är en han tillsammans med någon som man inte vet. En kille på en stol blåser en tuggummibubbla, den kan läsas som tristess men också som en stunds vila från något. Vem vet? Här är de mest ljuvligt romantiska bilder till till synes hetsiga snapshots. För en besökare som undertecknad skulle många, kanske de flesta, kunna bli Årets Bild, livet pågår och allt är aktuellt. Bildkvalitén verkar oantastligt hög. Deltagarna är alla sorters fotografer med sina olika nischer.
Man får fortsätta undra hur det kommer sig att kvinnor inte uppmärksammas mer när juryn som ser de anonyma bidragen med sådan säkerhet väljer männen. Ett skäl kan vara att mycket färre kvinnor ens försöker komma med, att skicka in sina bilder är en dyrbar historia, många fler män har företag i ryggen. Eller tycker att tävlandet har större betydelse.
Hursomhelst blir man påmind om att även i denna värld dominerar männen, Lemhagen och andra till trots.
"Det handlar inte om någon segregering, bara ett försöka att ta plats i den här världen", säger en av fotograferna.
Utställningens alla bilder finns i ett ständigt rullande bildspel.
* * *
I museets serie Fokus Kvinnligt/Manligt, fortsätter granskningen av könsroller i samhället och här får också studenterna plats.
Nu visas ett examnesarbete som sträckt sig långt utanför gränserna.
En kurs i Tvärmedial gestaltning på Linköpings universitet har bjudit in besläktade kurskamrater från åtta andra länder att med kortfilmer göra något på temat Identitet. Även det har blivit kvinnoprojekt - i Sverige fanns ingen enda kille på den här kursen.
På tv-skärmar kan man nu roa sig med att kolla resultaten. Tio monitorer med medföljande hörlurar berättar de mest skilda berättelser i de mest fantasifulla produktioner. Animerat, dockteater, skådespeleri och allting går att hänföra till ämnet som visserligen är brett. Syftet är att berätta om hur de här kvinnliga studenterna har det på olika håll och det är Norden, baltstaterna, Tjeckien och Polen som är med.
Filmerna är från väldigt korta på en knapp minut till cirka fem minuter, allting finns där ovanför museishopen, men kommer också att visas på större skärmar under några programdagar.
Visst blir det en del förbryllande intryck, men ganska snart ser man att humorn tar stor plats och jag fastnade för en finsk version av Cabaret "Home made". Här fanns en smittsam lust. En katalog hjälper den intresserade att välja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!