Hallå där...

... Pär Hulkoff i skivaktuella industrimetalbandetRaubtier från Haparanda som spelar på Dynamo i kväll och signerar skivor på Vaxkupan på sena eftermiddagen.

Foto: Michael Asplund

Kultur och Nöje2014-03-12 13:29

Fjärde platta "Pansargryning" gick raka vägen upp på albumlistans femte plats. Vad är hemligheten bakom framgången?

– Det är långt och idogt nötande. Musikbranschen är som alla andra branscher, man måste lära sig gemet. Ju duktigare man blir, desto fler når man ut till. Sedan är albumet det mörkaste, hårdaste och mest omvärldskritiska som vi har gjort hittills.

Förstasingeln "Qaqortoq" petade ned Avicii och Justin Bieber från iTuneslistans förstaplats. Vad fick dig att skriva om den grönländska staden?

– Qaqortoq är Grönlands största stad, och kanske inte helt representativ för det vildmarkstema jag ville hitta. Låten handlar om hur man fryser ihjäl på väg tillbaka till Qaqortoq. Man ser ljuset i horisonten och där tar livet slut. Jag var på väg till Grönland och för att jaga, men så kom en turné emellan. Jag var en smula förbittrad när jag skrev den.

Vaxkupan är en av allt färre skivbutiker. Hur ser du på digitaliseringen?

– Tråkig. Man är ju uppväxt med farsans vinyler och jag har varit skivköpare i hela mitt liv. En platta är ett konstverk i sig, där allt hänger samman – texter, artwork och musik. Vi lägger ner mycket på det. Men när de digitala medierna tar över missar en del av helhetsupplevelsen. Sättet vi konsumerar musik blir också ett annat. Man lyssnar 30 sekunder och hoppar till nästa. Det blir skuvat. Musik är inte snabbmat, det ska konsumeras själfullt med vördnad.

Nu är ni på turné, hur har det gått?

– Bra, det har varit bra med folk utom på premiären i hemstaden. Det var en taktisk miss som var förenad med viss bitterhet från min och Buffelns sida. Den här produktionen kostar... Det är den fetaste riggen vi släpat runt på. Den är tämligen frän.

Vad kan vi förvänta oss av spelningen här?

– Det bli fullt ställ, svettigt på riktigt. Det kostar några liter. Tidigare har det varit fantastiskt när vi spelat i Norrköping, bokningsagenten Skrikhult har vi där och sedan har jag släktingar i Norrköping.

Kommer vi någnsin att få se Raubtier i Melodifestivalen?

– Det är inget forum för oss. Vi skulle inte vinna någonting på det. Alltför många branschkollegor ställer upp, men det är kortsiktigt. När lågan falnar är man bara en allmänhetens spottkopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!