Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ha-begäret som drivkraft

Tänk dig att du är superrik, att du har eget jetplan, en lufthavets Rolls Royce som snabbt kan föra dig vart som helst, att du har lyxvillor på flera håll i världen, yachter, flottor av bilar och staber av tjänare. Då tillhör du de sextusen som styr världen. Den tusendel av jordens befolkning som härskar över oss andra utan att vi valt dem och utan att vi ser dem.

Foto:

Kultur och Nöje2008-11-06 03:00
Dit hör du förmodligen inte, och du kommer troligen heller aldrig i närheten av dessa de mest välbärgade. En som gjort det är David Rothkopf. Han fanns med i Bill Clintons regering, var rådgivare åt Kissinger och har suttit med vid de mäktigas hemliga sammanträden lite varstans i världen. I sin bok visar han upp dessa makthavares natur. De finns i storföretag och finansinstitut, de företräder religioner och leder terroristgrupper, de är oljepotentater, militära toppbefälhavare och även en handfull berömda författare, vetenskapsmän och konstnärer. Man kan vara rik utan att utöva makt. Som den 84-åriga Birgit Rausing som sitter i Schweiz med en förmögenhet på 11 miljarder dollar utan att göra särskilt mycket väsen av sig. Makt utövar man däremot som ledare för storföretag som Exxon Mobil, WalMark, Royal Duch Shell, BP och General Motors, för att nämna de största, vilkas omsättning är större än de flesta länders BNP. Rothkopf vill skildra den grova ojämlikheten i fördelning av makt och välstånd i världen. De rikaste visar ett patologiskt habegär. De står fjärran från den värld där majoriteten av jordens invånare håller till. Han gör inte upp någon lista på dem som tillhör den transnationella superklassen, eftersom listan genast skulle vara föråldrad. Några byter befattningar, några pensioneras eller dör eller sitter rentav i fängelse. Han vill visa hur den globala makteliten uppkommit och ta med oss dit där den fattar beslut, antingen det sker i en by i de schweiziska alperna eller i ett flygplan på trettontusen meters höjd. Möt alltså en nästan okänd elit där allt sker i egenintressets och girighetens namn och där regeringar och lagar inget har att säga till om. Man blir inte gladare av att läsa David Rothkopf, men man får en ny syn på begreppet demokrati. Något vi kan snacka om bland vanligt folk - även bland de tre miljarder människor som ska leva på mindre än två dollar om dagen - men som inte existerar för de få som verkligen har makten.

David Rothkopf

Superclass

Leopard förlag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!