Guld för varenda numismatiker
MAGNUS BÄCKMARK och MARCUS KARLSSONKyrkans MärkenHistoriska Media
Några lokala sigill, ovan fr.v. Dagsberg, Kuddby, Borgs och Olai församlingar.
Foto:
En ny bok
Som alla numismatiker är jag intresserad av gamla stämplar, sigill, emblem och heraldiska bilder, och därför kastade jag mig över denna bok. Eftersom många av bilderna har månghundraårig tradition bakom sig inom kyrklig konst borde boken också roa konsthistoriskt intresserade läsare.
Det var, bland annat, lärorikt att läsa förklaringen till varför Växjö stift har tre halshuggna martyrer som motiv på sin sigillbild. Men det är inte alla sigill som nöjer sig med vaga antydningar utan en del erbjuder klartext. Till exempel, på Fors församlings sigill, Ragunda kommun, står en katastrofrubrik sedan Indalsälven tvingades ta en annan väg 1796, "Fisket förlorat". Expressen hade en föregångare med sensationsrubriker redan då!
De flesta motiv har självklara förklaringar. En brunn, ett ankare, fisknät, en plogbill o.s.v.
En amfora i Enslövs församlingsbild, däremot, innebär inte församlingens benägenhet att dricka vin utan visar enbart Narcissus attribut. (Personligen skulle jag föredra kopplingen till vin hellre än till Narcissus, men smaken är olika).
Nycklar förekommer ofta och symboliserar Petrus. Pilar används mest när de genomborrar ett hjärta som en symbol för den gudomliga kärleken fast ibland visas de som vapen. Av djuriskamotiv är naturligtvis lammet högt prioriterat, med fiskar i tät följd. Men en och annan häst, ren, älg eller bäver kan förekomma.
Linköpings stift är väl representerat och i Norrköpings kommun finns Borgs, Dagsberg, Furingstad, Hedvigs, Kimstad, Kuddby, Kvarsebo, S:t Johannes, S:t Olai, Rönö och Skärkind församlingar.
Nackdelen med en så godtycklig bildsamling som denna är att många kommer att tro att samtliga församlingar är beskrivna. Det är först under läsningens gång att man upptäcker att det endast är ett urval av sigillbilder som gjorts, inte ett referensverk för alla, förmodligen på grund av brist på utrymme.
Jag sökte förgäves efter Simonstorps församlingens sigill. Nu kan jag aldrig få veta om sigillbilden visar en korsfäst kommunal skolpolitiker eller ej. Samma sak med Kvillinge församlings sigillbild. Under tiden som boken skrevs lanserade Svenska kyrkan en ny profil. Svenska kyrkans vapen påbjöds att användas även av enskilda stift och församlingar. Det är synd att Henry Fords syn på bilens färgsättning, "vilken färg som helst, så länge den är svart", har noterats av svenska kyrkan och att individualiteten kan försvinna.
Nu har denna bok plötsligt blivit av större värde som en tacksam påminnelse om att uniformiteten har inte alltid rådde inom kyrkans konsthistoria.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!