Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Guggenheim - ett museum i kris

Kultur och Nöje2001-12-17 00:00
Effekterna av attackerna mot World Trade Center slår hårt, även mot New Yorks kulturliv. Till de hårdast drabbade institutionerna hör Guggenheimmuseet. I fredags fick var femte anställd sparken. Det är bara början på den mängd ekonomiska åtgärder som nu vidtas.
Museets planerade nya filial på nedre Manhattan, ritad av arkitekten Frank O´Gehry, är uppskjuten på obestämd framtid liksom all vidare expansion utomlands. SoHo-filialen i New York ska stängas i slutet av december. Två planerade utställningar med publikdragarna Kasimir Malevich och Matthew Barney är tills vidare inställda. Ytterligare personalnedskärningar är aviserade och det är osäkert om museets hemsida, nyss uppfräschad för cirka 200 miljoner kronor, får vara kvar.

<b>Krympt kulturbudget</b>
Museilivet har rent generellt drabbats negativt av den ekonomiska backlash som följt på händelserna den 11 september. New Yorks avgående borgmästare, Rudolph W. Giuliani, har redan annonserat att han vill krympa den tidigare aviserade kulturbudgeten för nästa år med 20 miljoner dollar, eller drygt 200 miljoner kronor. Detta samtidigt som en färsk rapport från urbanistikforskningscentrat The Center for an Urban Future berättar att antalet museibesökare minskat med 40 procent efter attacken och att antalet privata donationer minskat markant.

<b>Beroende av turism</b>
För Guggenheimmuseet ser siffrorna ännu sämre ut. Där har besökarantalet gått ned med hela 60 procent. Något som drabbar museet extra hårt, eftersom entréintäkterna där svarar för en fjärdedel av budgeten. (För Metropolitan Museum of Art, är motsvarande budgetpost tolv procent.)
Ytterligare en förklaring till att Guggenheims negativa underskott är större än andra museers är att det i så stor utsträckning är beroende av turism. Sju av tio besökare kommer utifrån.
Det får naturligtvis effekter, när amerikanerna nu i stället för att gå ut väljer att stanna hemma och tillbringa mer tid med familjen.

<b>Publikfrieri</b>
De vidtagna åtgärderna markerar ett markant brott mot museichefen Thomas Krens tidigare mycket expansiva politik. Något som hans kritiker inte drar sig för att glädjas åt, rapporterar New York Times. Många av dem som sett snett på Krens metod att genom utställningar av mode (Georgio Armani) och motorcyklar (Harley Davidson) dra besökare till museet, tycker i princip att det är rätt åt honom att ekonomin är skral. Utan förskönande omskrivningar lyder tolkningen: så går det, när man i stället för på riktig konst satsar pengar på publikfrieri.
Krens var den som tog initiativet till europasatsningen i Berlin och Guggenheimmuseet i Bilbao, liksom den inhemska satsningen med nyss öppnade filialer i Los Angeles. Guggenheimmuseet i New York skapades av Solomon R. Guggenheim som anlitade Frank Lloyd Wright som arkitekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!