Gud hånas aldrig i Simpsons
STOCKHOLM (TT Spektra)Religiösa grupperingar i USA fördömde länge tv-serien "Simpsons". Men nu har vinden vänt. I dag förekommer familjen till och med i blivande prästers kurslitteratur.
Pastor Lovejoy i Springfield är varken storsint eller särskilt godhjärtad. I serien får han snarare stå för vad som blivit fel inom kyrkan. FOTO: TV3
Foto:
Det var främst Bart Simpsons respektlösa attityd mot sina föräldrar och ständiga bus som fick president Bush och åtskilliga kristna samfund att offentligt ta avstånd från en i deras tycke omoralisk serie.
<b>18 miljoner tittare</b>
Ett exempel är Barts bordsbön i ett avsnitt: "Kära Gud, vi har betalat för all mat själva, så tack för ingenting." Repliken fick den amerikanska författaren Lee Strobel att skriva en predikan med titeln "What Jesus would say to Bart Simpson". Men slutsatsen blev ändå att Bart helt enkelt bara var ärligare än de flesta.
- Gud hånas inte. Det är kyrkan som institution som hånas och satiriseras.
Det säger den amerikanska journalisten Mark I Pinsky, som har skrivit den nya boken "The gospel according to the Simpsons" ("Evangeliet enligt familjen Simpson"), om guds närvaro i den tecknade serien. I boken undersöker han hur serien tar upp judendom, hinduism, pingströrelsen, new age och katolicism.
<b>Homer ifrågasätter kyrkan</b>
Till vardags är Mark I Pinsky religionsreporter på Orlando Sentinel i Florida. När han för två år sedan tittade på "Simpsons", för att se om serien var lämplig för sina två barn, förvånades han över de många religiösa inslagen. En undersökning från California State University visar att 70 procent av avsnitten hade någon form av religiöst innehåll.
I "Homer the heretic", ungefär "Homer kättaren", har Homer en dialog med Gud. "Vad händer om man väljer fel kyrka och bara gör Gud argare och argare varje vecka?" undrar Homer. Det är viktiga frågor med en stor dos humor, tycker Mark I Pinsky. Just det avsnittet används för övrigt i teologisk undervisning på flera college i USA.
En annan gång träffas Homer i ansiktet av en glass när han hungerstrejkar: "Snyggt försök Gud. Men så lätt ger inte Homer Simpson efter för frestelser."
<b>Merparten tror på Gud</b>
I amerikansk tv för annars religionsfrågor en diskret tillvaro, trots att undersökningar visar att merparten av amerikanerna tror på Gud och utövar sin tro.
- Det märker man ingenting av när man tittar på kommersiell tv. Simpsons ber bordsbön varje dag, går till kyrkan varje söndag och ber till Gud. Jag menar att de ligger närmre verkligheten och människorna på andra sidan tv-skärmen än någon annan tv-serie.
Vid sidan av vanliga katolska och protestantiska rollfigurer finns Apu, som är hindu, den judiska clownen Krusty, pingstvännen Ned Flanders med flera. I ett kommande avsnitt, med Richard Gere som gäst, dyker ytterligare en av världsreligionerna upp när Lisa Simpson konverterar till buddism. Islam, däremot, lyser med sin frånvaro i serien.
- Enligt skaparna av serien finns det två orsaker till det. Först och främst är de själva inte tillräckligt kunniga om islam för att göra satir om religionen. Dessutom är de rädda, efter fatwan mot Salman Rushdie.
<b>Skämtar aldrig om ateism</b>
Ofta driver manusförfattarna friskare med protestanter, katoliker och judar än med amerikanska minoritetsreligioner som hinduism. Mark I Pinsky menar att det beror på att amerikaner vet betydligt mer om judendom än om hinduism.
- Vi är inte det smartaste folket när det kommer till erfarenheter från andra kulturer. Men med en replik här och där för manusförfattarna in nya ämnen i serien. I lagoma doser för en, med europeiska mått, inte särskilt sofistikerad publik. Även om "Simpsons" ur ett amerikanskt perspektiv har bildade tittare.
Gränsen för vad man kan skämta om flyttas hela tiden lite längre fram. Däremot tror Mark I Pinsky inte att det som man i USA kallar den röda linjen någonsin kommer att överträdas.
- Begrepp som Jesu uppståndelse och korsfästelsen skämtar man inte om. Efter händelserna i september räknas islam och terrorism också dit.
- Jag tror inte heller att starkt ateistiska skämt skulle förekomma heller. Man kan ifrågasätta Gud, men inte hans existens.
FOTNOT: Från och med söndag visar TV3 nya avsnitt av "Simpsons".