Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gruber slår an dagens kulturfest

Till kulturnatten har Symfoniorkestern lyckats få hit dirigenten och sångaren, kontrabasisten och tonsättaren Heinz Karl Gruber till Norrköping. Det visar mot en konsert som kan bli av det ovanligare slaget.

Österrikaren HK Gruber ska både sjunga och dirigera vid dagens konsert i De Geerhallen. Foto: Andreas Skogh

Österrikaren HK Gruber ska både sjunga och dirigera vid dagens konsert i De Geerhallen. Foto: Andreas Skogh

Foto:

Kultur och Nöje2005-09-24 06:00
När vi träffar honom inför en repetition med orkestern, ligger flera leksaksinstrument framför honom, att blåsa i, att svinga, en plåtspeldosa, ett munspel i plast - men visst är de ljudskapande. Man anar den lille gossen i Wiener Sängerknaben som har fått utvecklas fritt.
Inte för att Gruber fick något stöd för sina idéer om att bli kompositör - "det finns väl tillräckligt av såna i Österrike".
- Efter kriget kom engelsmännen, säger han. Det talas om de allierades ockupation, men jag säger att de befriade oss och sen blev jag personligen befriad en gång till, av Leonard Bernstein som kunde "öppna dörrar" för sin österrikiske kollega, det var 1976.
Symfonins direktör Hans Barksjö presenterar Gruber som en musikalisk kameleont.
Det ges exempel genom ett stycke av hans Manhattan Broadcast (1964) med sin andra sats Radio City, som först låter som något för Ginger Roger. Amerikansk dansbandsmusik med alla komplikation och drag av något annat, det måste vara det österrikiska.
Gruber utmärkte sig inte minst -68, liksom så många andra. För hans del var det grundande av MOB art & tone Art tillsammans med en kollega.
- Jag ville närma proletariatet till de intellektuella genom musiken, berättar han nu. Jag har lärt mycket av Schönberg och den moderna, men jag måste göra det på mitt sätt, jag måste kommunicera med publiken och då vill jag skriva tonal musik. För det behöver man ju inte gå tillbaka till Mozart!
Han har förebilder där, Kurt Weill och Hanns Eisler nämns, musiken får ju inte banaliseras, den ska kunna vara lika komplex ändå.
Idag är han "en innekille" i musikvärlden. YoYo Ma uruppförde den cellokonsert som Gruber skrev för honom, stycket Frankenstein spelas några gånger i månaden, någonstans i världen, den är hans bestseller, säger han. Berömda andra stycken är Charivari, (1983) en politisk satir ägnad att skapa glädje och har underrubriken Österrikisk krönika, uruppförd i London. Här kan man höra Big Ben i musiken. Svenske trumetaren Håkan Hardenberger har Grubers Ariel på sin repertoar och har sagt att det är det bästa som skrivits för honom.
Lördagens konsert visar Gruber som dirigent och vokalsolist och solist är Brynjar Kolbergsrud på trumpet. Programmet inleds med Strauss Perpetuum mobile, fortsätter med Grubers Charivari, Three MOB-pieces, Manhattan Broadcast och efter paus den poetiska cykeln Frankenstein, som ska skrivas med två utropstecken, !! Den beskrivs som ett alla onda andars tillstånd".

<B>Heta tips i korthet för kulturnatten:</B>
++ Konserten i De Geer. Kl. 15.
++ Teaterpremiär - men där finns ju andra kvällar. 18 i afton.
++ Jag ångrar ingenting - Ulla Muda sjunger för den som gillar Piaf, i biblioteket kl. 19.
++ Bildälskare: Kronan, sen till Plankgatan (Berzeliusskolan), till Trädgårdsgatan 3, till Konstmuseet där det händer fler saker, till Konstforum (Helmtrud Nyström) och kanske något längs med Södra Promenaden.
++ Musik på Crescendo och på Arbetets museum, körer hela tiden i Hörsalen.
++ Gjuteriet, en outsider vid Stockholmsvägen, musik och film.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!