NORRKÖPING
– Vartenda år kommer LO ut med statistik som visar att 67 procent av männen, eller vad det nu är, aldrig går på teater. Vi började fråga oss: Är männen verkligen kulturlösa? undrar Göran Sarring.
– Om en man står och renoverar en amerikanare med några kompisar – så är det inte kultur. Men om de kommer på att de kan starta en studiecirkel, då är det kultur – och kommer med i statistiken. Plötsligt börjar statistikbygget svaja.
Teaterprofilen Göran Sarring sitter i styrelsen i Riksskådebanan, en sammanslutning som nu vill få in kulturen i valrörelsen och fördjupa den kulturpolitiska diskussionen.
Ett projekt med arbetsnamnet "Den kulturfattige mannen – finns han?" drogs igång och man engagerade forskaren Tobias Harding, tidigare verksam vid Tema Q på Linköpings Universitet men idag vid University of Jyväskylä.
– Vi bad Tobias Harding att hjälpa oss att ta reda på vad den kulturlösa mannen gör och vem han är. Han har lusläst statistik och menar att vi måste ifrågasätta vissa definitioner som bygger på gamla vissna begrepp som finkultur och underhållningskultur, säger Göran Sarring.
– Idag flyter gränserna. Men vi pratar om mänsklig livskvalitet och vi kan inte säga att en typ av kultur är bättre än den andra. På så sätt svär vi i kyrkan. Men det här betyder inte att kulturinstitutionerna är onödiga. Tvärtom. Det krävs hantverkskunnande och konstnärlig skicklighet.
Forskningsprojektet blev grunden till monologen Grobianen. Istället för att göra en föreläsning om torr kulturstatistik fick dramatikern Åsa Lindholm i uppdrag att skriva en pjäs om mannen som "per definition är kulturfattig, men som är en levande, nyfiken människa som vill något med tillvaron".
Denne man spelas av Göran Forsmark, som har gjort ett hundratal film- och tv-roller bland annat succéerna Jägarna, Den tatuerade änkan och Skärgårdsdoktorn. Men första jobbet efter Scenskolan i Malmö var på Östgötateatern (1979-80). Efter det har han spelat på de flesta teatrarna i Sverige. Han har också spelat Mannen från Malmberget, som med sina 1200 föreställningar är en av Sveriges mest spelade monologer.
Läs hela artikeln i papperstidningen.