Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gott nytt år - när det än är

Den som gillar att ta vara på alla tillfällen till fest kan fröjda sig: Bara i Sverige finns nio olika nyår att fira. Minst. Efter succén med utställningen Gud har 99 namn som visades på Arbetets museum, kommer nu Konsten att fira nyår.

Kultur och Nöje2003-12-01 06:00
Också här får vi veta mycket om olika religioner och möta människor som lever i den svenska samhällskulturen och men ändå lyckas bevara och leva med den kultur de fötts in i. Utställningen kommer från Stockholms stadsmuseum. Görel Byström Janarv har gjort utställningen och Magnus Bergström har varit fotograf.
Det gör ingenting. Det här är vackra bilder i bästa reklamstil på representanter för nio olika religioner, människor som lever i Stockholm och som också lever med två almanackor. En som vi kan kalla vanlig, den som snart tagit över världen och som vi lever efter och en annan som tillhör deras religion.
Nästan ingen text hör till, däremot en katalog med alla uppgifter, till det en knapp halvtimmeslång film som berättar om de olika personerna och deras religion.
Bland annan information kan man alltså konstatera att mycket nyår finns det. Gemensamt för alla är att man välkomnar det nya och slänger ut det gamla. Så ring klocka ring, även om det ibland bara är en liten pingla.

<B>Susheel är sikh.</B> Håret är heligt och inlindat i turbanen. Snart ska hon fira vaisakhi år 536, 14 april. Det är Guru Nanak som firas och en del sikher firar guruns födelsedag som var i november. Sikhernas tempel finns i Tullinge och dit åker sikher från hela landet.

<B>Dipika är hindu.</B> Hon firar diwali som infaller när regntiden är över. I skiftet oktober november 2004 blir det 2061. Nyårsfest är också en ljusfest. Då kan ilska och bekymmer lämna människan och man får en andlig pånyttfödelse. Dipika är 11 år och tycker mycket om festligheterna i templet vid den här tiden. Adventsljusstakar och ljusslingor finns hemma i Upplands Väsby.

<B>Alexander Freudenthal</B> bor i Sundbyberg, är musiker och har en del av sin judiska släkt i Östergötland. Just nu skriver han år 5764, det gäller till 16 september då det ska firas nyår. Rosh Hashanah firas två dagar. Det är en allvarlig helg som följs av den viktaste, Yom Kippur.

<B>Shiroma</B> heter Wickeramarachehi i efternamn och är buddist. Då Buddha dog började den religiösa kalendern och den ligger 543 år före vår. Snart är det alltså 2547. Största festen är Vesak då hyrs ofta lokal som dekoreras fint.

<B>Elias</B> firar nyår 31 december. Han är praktiskt utövande kristen och kallar sig "gatans diakon". I Ny Gemenskap har han funnit sin uppgift och hans tideräkning har ju med Jesu födelse att göra. Nu är det 30 dagar kvar att räkna för den som vill ha fest på nyår.

<B>Alfred</B> är medlem av den gamla koptisk-ortodoxa kyrkan. Snart går han in i år 1721. Nästa 11 september faktiskt. Alfred jobbar på McDonald"s men när nyår ska firas då är festen i kyrkan, den tar många timmar och alla är med.

<B>Kaveh</B> tillhör bahái som menar att alla religioner har samma källa. Nyår är 21 mars, vid vårdagjämningen. Alla månader har 19 dagar och 19 dagar före nyår är det fasta.Ritualer hålls inte högt inom bahái, man firar under enkla former hemma hos varandra.

<B>Saadia</B> är muslim. Al Hijdra firas 22 februari och då blir det 1425. Hidjrikalendern bestämmer året. Nyår kan firas både med stor glad fest eller med högtidlig fasta. En del bryr sig inte alls om att fira. Kanske bara sätter upp en ny kalender.

<B>Yanji</B> är taoist. Han tvingades en gång lära sig kampsporter. Där är han mästare. Så är han hemvårdare. I Kina är det snart tid för Apans år och då inleds 4702. Nyårsfirandet pågår i 15 dagar och ska bland annat förberedas med mycket städning och alltid nya skor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!