Goda råd till min k. lärarkandidat
Inte ska du fråga mej hur man skriver en platsansökan, det är ju femti år sedan jag sökte jobb senast.
Du kan väl skriva att du gått en termin på lärarhögskolan. Och så kan du skriva vilka ämnen du tror du är bäst på att undervisa i. (De flesta av ungarna får ändå inte godkänt i något av dom.)
Du ska kanske inte säga att du tycker om barn. Det var sånt som lät bra på min tid, men numera leder det ofelbart till missförstånd.
Du bör framhålla att du är nästan två meter lång, stark och vältränad. Allt fler ungar dricker öl, och då ingår det i vår kultur att man ska slåss. Andra elever kommer från andra kulturer där annat våld hör till vardagen. I skolan kan en kraftig figur som du verka lugnande och hejda våldet redan innan det bryter ut.
Ska du undervisa i svenska? Då får du fundera över det här med svordomar och sexuttryck. Du kan inte undervisa i litteratur och samtidigt få ungarna att vårda språket. Om författarna får använda hela språket så får väl läsarna göra det också?
Här kommer du att stöta på kulturskillnader. När svenska barn säger gubbjävel kanske invandrarbarn säger jag ska knulla din morsa. Du behöver inte nämna såna exempel i din platsansökan, bara försäkra att du gillar det mångkulturella och respekterar alla slags kulturer.
När du var liten försökte dina föräldrar göra en socialist av dej. Sen du blev idrottsman har vi nästan tappat kontakten med varann, och nu vet jag inte riktigt hur dom lyckats. Men en sak vet jag: I din platsansökan ska du undvika politiken! Du måste verka helt opolitisk, dvs genomborgerlig!
Den idealiske läraren saknar åsikter. Det kallas att vara objektiv.
Han använder gärna skolböcker från Svenskt Näringsliv. Dom får hans elever gratis. Om du ringer Christer Mård som är storföretagens man här i länet så får du nog ett par exemplar att titta på. Dom kan du nämna i din platsansökan, det bör imponera på skolledningen.
Om du håller dej väl med SAF - jag menar svenskt Näringsliv - kan du bli bjuden på rundresa i Europa för att studera fanvetvad. Sånt lät sej lärarna bjudas på redan för femton år sen när de skulle lära ungarna att vi skulle in i EU.
Alla jobb har sina fördelar, och dom ska man ta vara på.
Nu ska visst historia in på schemat igen, då kan det ju passa att nämna vad du tycker är viktigt i det ämnet.
I ditt ställe skulle jag lova att undvika allt som har med arbetarrörelsen och facket att göra. Det undvek lärarna lyckligt-vis under hela förra århundradet, annars skulle vi fortfarande ha haft sossarnas gråa såkallade välfärd och aldrig fått de klämmiga reinfeltare som nu regerar oss.
Jag skickar med ett exemplar av LO-tidningen nr 2/2007. Där tillfrågas 23 studerande ungdomar om de vet vad avtalsrörelsen är. Av dom har 19 ingen aning. En som pluggar internationell ekonomi tror att det handlar om avtal som sluts "mellan kunder och säljare till exempel".
Två av de intervjuade läser till lärare och är redan med i Lärarnas Riksförbund. En av dom vet vad avtalsrörelsen är. Ingen av dom kommer att nämna det för sina elever, om de ska följa traditionen.
Till sist kan du väl nämna att du läst Göran Perssons bok om Förintelsen, "Om detta må vi berätta", och att du tänker använda den i undervisningen. Och att du med spänning väntar på Näringslivets kommande bok om kommunismens brott i historien.
Men nämn förgudsskull inte att du saknar en skolbok om kapitalismens nutida brott mot mänskligheten med krig, svält, aids, folkmord och förstöring av hela planeten!
Försök verka framåt utan att riktigt vara det. Citera gärna Olof Palme som sa att skolan ska vara en spjutspets mot framtiden! Men påpeka inte att en spjutspets är avsedd att skada det den riktas mot.
Om du följer mina enkla råd kan du nog få jobb och bli en bra lärare - så länge du står ut. Lycka till!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!