Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gerda fyllde De Geer

Gerda
En sångsaga av Bo Wastesson (musik) och Gudrid Hansen (text)
Louis De Geer

Matilda Hansson och Peter Johansson, lägg namnen på minnet. De kommer sannolikt att synas och höras i många musikaler i framtiden. De gjorde helt lysande insatser som Gerda och Arvid i De Geer i lördags.
Foto: Sofia Paunovic

Matilda Hansson och Peter Johansson, lägg namnen på minnet. De kommer sannolikt att synas och höras i många musikaler i framtiden. De gjorde helt lysande insatser som Gerda och Arvid i De Geer i lördags. Foto: Sofia Paunovic

Foto:

Kultur och Nöje2005-10-03 06:00
Storartat. När Bo Wastessons och Gudrid Hansens sångspel i lördags kom till Louis De Geer i Norrköping var känslan precis den: storartat.
Föreställningen som tidigare givits i S:t Anna kyrka och i Värmekyrkan i Norrköping 2001 fyllde även den stora konsertlokalen med värme och intensitet. Intresset var så stort att en extraföreställning satts in.
Sannsagan om Gerda Maria Carlsson handlar om flickan från Rönö socken på Vikbolandet som 1909 kom till Vänsö i S:t Anna som piga. Där möter hon kärleken i Fritz Arvid Leonard Vidgar.
Gerda och Arvid får några år tillsammans innan katastrofen inträffar den 13 oktober 1913 då Arvids skonert "Marie" förliser i en storm utanför Åland. Hela besättningen omkom och Arvids kropp spolas upp på Borgö holme. Än idag finns namnbrädan från "Marie" på Ålands sjöfartsmuseum och Arvid ligger på Eckerö kyrkogård. Gerda lämnades ensam med två söner och en vid olyckan ofödd dotter.

Till föreställningen i De Geer hade den lokala ensemblen förstärkts med Arja Saijonmaa och Mikael Samuelsson. Saijonmaa var lågmäld som historiens berättare och sjöng bara vid två tillfällen. Mikael Samuelsson var mer framträdande, bl a med den medryckande "Vilda Våg".

Det var utan tvekan Vikbolandsflickan Matilda Hansson och hennes kusin Peter Johansson som ägde scenen i De Geer i lördags. Båda är på väg att göra lysande karriärer som musikalartister. Matilda just nu i Stuttgart i Tyskland och Peter i London. De var alldeles lysande i sina roller som Gerda och Arvid.
Bakom dem stod Bråvíkens Symfonietta med musiker ur symfoniorkestern, klass 7C från Söderköpings musikklasser och Lisa Tillings "Gerda-kör". Sammanlagt nästan hundra personer på scenen!

Efter en kanske något trevande inledning växer föreställningen redan under första akten som omfattar elva sånger. I "Rörs jag av kärleken" gör Matilda och Peter en fin duett, ackompanjerade av kören. Duetten är tillsammans med "Som att i ett hjärta bo" där Peter/Arvid sjunger om sin längtan till havet första aktens, i mitt tycke, finaste sånger.
Bland andra aktens nio sånger vill jag gärna minnas Matilda Hansson i "Stillar du min storm i natt" och "Vinden sjunger om kärleken". En publikfavorit är också unge Fredrik Edkrantz som sjunger om saknaden av sin far Arvid i "Bilden", understödd av sina klasskamrater.
Hela ensemblen tackades med stående ovationer av den hängivna publiken - och som extranummer fick vi en repris av "Vilda våg".
Omdömena var enhälliga bland publiken efter lördagens första föreställning. Det här var riktigt, riktigt, riktigt bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!