Fyndat ur historiens papperskorg
STIG LINNELLGåtfulla platser i SverigePrisma / STF
Foto:
Gåtfulla platser som har anknytningar till berömda personer, som Nils Dacke och Engelbrekt behandlas också. Till och med platser som aldrig har funnits, som Odens Valhall, ges utrymme i boken.
Tonvikten är på underhållningsvärdet. Om platserna inte var särskilt gåtfulla innan, blir de det efter att man har läst boken. En del fakta redovisas men oftast överskuggas de av myter och sagor. Som författaren säger i förordet har han, "rotat en hel del i historieforskningens papperskorgar. Där hittar man sådant som var sant och vetenskapligt i går, men i dag bara är saga och fantasi, som inte längre är historia, men kanske fortfarande väldigt bra historier".
När man läser om svårigheterna att lokalisera Bråvalla heds slagfält eller försöka gissa vilken holme av fem möjliga som var platsen för mordet på Engelbrekt, börja man inse hur rymlig historieforskarens papperskorg måste ha varit.
I mitt tycke ligger gåtfullheten i anledning till varför vissa konstruktioner har kommit till på en viss utvald plats. Att några mystiska ritualer genomförs idag på Ales stenar har mera att göra med brist på sunt förnuft än med påstådda ritualer som kanske, eller kanske inte, har utförts där tidigare. Nazisternas förtjusning i fornnordiska symboler bekräftar min tes om bristande intelligens. Att märkliga historier berättas om gamla offerplatser har långt mindre värde än fyndet av ett kolfyllt stolphål eller en utgrävd keramikskärva. Källan till märkliga historier är oftast personer som vill göra sig märkliga eller förorsakade av dåligt minne i kombination med en livlig fantasi.
Bokens styrka är just påminnelsen om några intressanta platser eller personer. Man frestas att läsa mera om - eller till STFs glädje eventuellt besöka - platsen i fråga. Men de delar av boken som handlar om sagor är, i brist på synbara bevis, mindre intressanta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!