NORRKÖPING
Roliga folklustspel, frejdig barnteater, historiska skrönor – och bra mycket mer finns på programmet. Mycket är lättsamt, men långtifrån allt.
– Det finns även mer poetiska stycken och teater där allvarsamma frågor tas upp, säger samordnaren Maria Brusman på regionförbundet Östsam.
Många sällskap lyfter en viss författare. Bland andra Anton Tjechov, Vilhelm Moberg och Gideon Wahlberg hör till dem som uppmärksammas särskilt.
– Sedan finns det en del nyskrivet, Vadstena-akademien har ju Kerstin Ekman som debuterar som librettist till en opera. Det är coolt, säger Maria Brusman.
Dessutom satsar Arkösunds friluftsteater i år på en nyskriven fars av Carl Adam Tillberg, Tystnad! Tagning! Kameran går!
Tidigare har man där spelat Hjälten i Arkösund. Det stycket (Carnegiehjälten) med en gubbsjuk men listig bonde, spelas nu på Oxhagens Loge i Kolstad, Mjölby – fast då är titeln Hjälten från Skogssjön.
– Det är väl Sveriges mest spelade fars, och vi gör den som en musikalisk fars, säger Birgitta Wigfors som regisserar flera sommarteatrar och här spelar rollen som "Emma, jungfru – nästan".
Aktuell ShakespeareFlera av grupperna har gjort sommarteater till en kär sommartradition som Shakespeare på Gräsgården, Sarring teaterproduktion och Norrköpings Teaterkompani.
Shakespeare på Gräsgården knyter an till den arabiska våren när de arbetar vidare med sitt tema kring tvång och makt i föreställningen Julius Caesar. För första gången regisserar en kvinna, Monica Almqvist Lovén.
– Monica vänder på begreppen, och kommer att förhålla historien till dagens samhälle. Det handlar om revolution och Monica kallar det "den romerska våren", säger Magnus Munkesjö i teaters konstnärliga råd.
Nytt i KnäppingsborgI samlingen finns också några nya inslag som t ex Revolverteatern med sin Olivia Twist i Knäppingsborg och Eva Mattsson som går in i rollen som Katarina Jagellonica.
I den sparsmakade och lågmälda monologen Så som stenen bär liv på Vadstena slott får teaterbesökarna möta drottningen år 1568.
– Hon är en ganska okänd drottning som var polsk katolik och gifte sig med Johan III. I all konsthistoria utmålas han som renässanskungen, men man skriver ingenting av Katarina. Men det var hon som hade nätverket i Polen och Italien, säger kulturproducenten Eva Mattsson.