Emils hyss nr 325
När Ida skulle göra hyss
Astrid Lindgren
Björn Berg
Rabén & Sjögren
6-9 år
För barn som kommit igång att läsa själva, eller åtminstone lärt sig lyssna på en längre berättelse, finns nu böckerna Emils hyss 325 och När lilla Ida skulle gör hyss.
Den frejdiga berättarglädjen, dråpliga humorn och gamla tiders gårdsliv för tankarna till folklustspel. Inte minst persongalleriet – här finns ju den snåle husbonden, trånande pigan, godmodige drängen och spjuvern till pojke.
– Ånätack, vi klarar oss bra med flughåven som vi har, säger pappa Anton som vägrar gå hustrun till mötes och köpa flugfångare för 10 öre.
Astrid Lindgren var en mästare på att få till dialogen, och man riktigt höra Allan Edvalls röst i replikerna. Skojfriskt målar hon upp bilden av hur Anton Svensson i Katthult ränner runt och jagar flugor i bara skjortan med håven vajande över huvudet, så att flugorna vettskrämda surrar iväg åt alla håll.
– Får du sätta igång och häva ut pengar hur som helst så slutar det med tiggarstaven för oss alla, dundrar Anton.
Det där med tiggarstaven tar Emil fasta på. Han klär ut sig och tigger ihop hela två kronor från prostinnan. För pengarna får han hela tjugo flugfångare som han hänger upp i hela huset som en överraskning. När Katthultsfolket kom hem från kvällens kalas fastar de förstås i flugklistret.
Och för Emil blev det snickarboa – där han kunde tälja sin 325 trägubbe.
Ida tycker att det verkar mysigt där i snickarboa, men det där med hyss är inte så lätt som man kan tro.
– Hyss hittar man inte på. Di bare blir. Och att det är ett hyss vet man inte förrän efteråt, säger Emil till henne.
När Ida skulle göra hyss är en skröna som bland annat berättar om hönan halta Lottas hemliga värpställe. När syskonen hittar det ska Ida undersöka om hennes ägg har surnat i värmen. Till slut får Ida till sitt hyss – men inte hamnar hon i snickarboa för det.
Språket är enkelt, tydligt och berättelsens driv manar på dem som precis kommit igång att läsa själv. Illustrationerna har schvung, sätter färg på berättelsen – och lockar till läsning.