Fredriksson hävdar känslorna före förnuftet
Marianne FredrikssoNÄlskade barnPiratförlaget
Foto:
När barnets far Jack får veta att Katarina är gravid, misshandlar han henne. Av det tvingas Katarina och Elisabeth att mötas på djupet och tillsammans se det förflutna i ögonen. Känslor och minnen nystas upp och Katarina förstår till slut hur Elisabeth kunde stanna i ett kränkande äktenskap. Hon ser också sin egen oförmåga att förlåta det. Elisabeth i sin tur känner en enorm skuld inför Katarina för att hon som barn fått se misshandeln.
I centrum, förutom Katarina och Elisabeth, står också Katarinas yngre bror Olof och hans fru Erika. Särskilt sameflickan Erika intar en framträdande plats i berättelsen. Hon omges av den mystik som är vanlig i Marianne Fredrikssons romaner.
Den yttre handlingen kan upplevas som ganska mager. Ändå är romanen händelserik. Men det är inom människorna saker händer, och där händer mycket. Vardagliga händelser fördjupas genom den inre utveckling som karaktärerna genomgår.
Skuld och skam är ett centralt tema. Är de inlärda eller medfödda fenomen i det mänskliga psyket? Skulden skapade avståndet mellan Katarina och Elisabeth. Likt människor som utsatts för våldtäkt, känner de misshandlade kvinnorna skam: det är deras fel att de blir slagna. Skulden driver dem också längre in i den misshandlande mannens grepp. Det är synd om honom, eftersom han själv blev misshandlad som barn.
De misshandlande männen beskrivs som osäkra och har dåligt självförtroende. Därför klarar de inte av att kvinnan är överlägsen dem. En av boken centrala frågor är om våld går i arv, både hos förövare och offer.
Elisabeth och Katarina är högutbildade och slåss för sin rätt till ett yrkesliv. Denna frihetslängtan står inte i motsättning till moderskapet, som är ett återkommande tema i Marianne Fredrikssons romaner.
Mannens behov av att äga är inte kärlek. Det är inte heller den tillfälliga förälskelsen. Tron på kärleken förefaller av naturliga skäl desillusionerad hos huvudpersonerna. Men äktenskapet mellan Olof och Erika är ett exempel på lyckligt äktenskap.
I Älskade barn, liksom i Marianne Fredrikssons övriga romaner, finns en tydlig kritik mot den begränsade människosyn som både samhället och den traditionella kristendomen representerar. Förnuftets gränser sprängs och känslorna blir viktigast. Här återfinns uttrycket "den tredje verkligheten". Vägen dit kan vara både konsten och religionen. Kyrkans och religionens misstag är att göra myter och symboler till historiska sanningar. Tron på Gud är istället att känna sig själv och vara närvarande i sina egna känslor.
Framträdande personer i romanerna har en förmåga att se och uppleva saker som är dolda för andra och tillhör en annan värld. Ofta handlar det om ett möte med det undermedvetna. I Älskade barn är det Erika som är "synsk". Hon vet vad som ska hända innan det händer och kan läsa andra människors tankar.
Marianne Fredriksson har skrivit både samtidsromaner och historiska romaner med Bibeln som förlaga. I Älskade barn följer hon traditionen från Anna, Hanna och Johanna och Simon och Ekarna.
I dessa tre romaner ställs frågor kring vår existens. De handlar både om vår samtid och tidigare generationer. Det förflutna är alltid närvarande och leder omedvetet våra steg. I Älskade barn uttrycks ondskan i männens brutalitet. Men varifrån kommer den? Hur och varför formas vi till de vi är? Finns det mönster som går i arv? Frågorna är öppna och erbjuder inga färdiga svar.
Älskade barn är trots allt en berättelse som andas hoppfullhet och en sådan optimism att till och med försoning är möjlig. Den handlar om att se sammanhang och mönster i sig själv, sina relationer, sin historia och sitt levnadssät, allt för att kunna acceptera och förlåta sig själv och andra. Den identitet som förlorats på vägen går att vinna tillbaka. Det utanförskap som huvudpersonerna har känt på ett eller annat sätt varar inte för evigt. Botemedlet är den ständigt växande vänskapen.
Marianne Fredriksson har inte alltid fallit kritikerna i smaken. Läsarna däremot älskar henne. Bara i Sverige har hennes böcker sålts i miljonupplagor. Marianne Fredrikssons internationella framgångar är ännu större. Hennes böcker har översatts till 38 språk. I fler än 150 länder läser man hennes böcker. När det gäller Älskade barn sällar jag mig till läsarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!