Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från Velázquez till Picasso och de andra mästarna

På väggarna i Nationalmuseum i Stockholm hänger just nu verk av mästare som El Greco, Velázquez och Goya.
Temat är den äldre spanska konsten, men det handlar också om hur efterföljande storheter, som Picasso, Ernst Josephson och Francis Bacon, har influerats.

Velázquez är en av konsthistoriens stora förebilder. Porträttet av Infantinnan Margarita Terasa från 1656 är en detalj ur en större målning, ”Las Meninas”.
FOTO: NATIONALMUSEUM

Velázquez är en av konsthistoriens stora förebilder. Porträttet av Infantinnan Margarita Terasa från 1656 är en detalj ur en större målning, ”Las Meninas”. FOTO: NATIONALMUSEUM

Foto:

Kultur och Nöje2003-03-04 00:00
Det spanska måleriet har fortsatt att fascinera i århundraden. El Greco (1541-1614), Diego Velázquez (1599-1660) och Francisco de Goya (1746-1828) hör till konsthistoriens allra största namn. Nationalmuseum har ett antal verk av dessa och av andra spanska mästare. Andra är inlånade, från bland annat Pradomuseet i Madrid.
Den äldre spanska konsten handlar till stor del om religiöst måleri, framför allt under 1500- och 1600-talets motreformation då den katolska kyrkan hade stor makt i Spanien - den spanska konstens guldålder. El Grecos målning "Apostlarna Petrus och Paulus" hör till Nationalmuseums finaste verk och nu har man också lånat in en annan målning av El Greco med samma motiv från ryska Eremitaget.
- De har aldrig visats tillsammans i Sverige. När jag har rest till St Petersburg har jag drömt om att få visa målningarna tillsammans. Här kan man jämföra uttrycket i de två målningarna, men också det stilistiska och tekniken. Paulus uttryck varierar väldigt, säger Karin Sidén, utställningskommissarie.

<b>Velázquez - ett föredöme </b>
Velázquez kallas ibland konstnärernas konstnär. Han har gjort tydliga avtryck i många verk av andra konstnärer, till exempel av franska mästare som Edgar Degas och Manet.
På Nationalmuseum hänger ett unikt porträtt från 1656, "Infantinnan Margarita Terasa i vit klänning". Det är en detalj ur Velázquez större målning "Las Meninas" och visar en liten flicka i snörd, högtidlig klänning. Hon är fångad i sin officiella roll i en obekväm klänning trots att hon bara är ett barn.
Lika unik är målningarna som Picasso gjort utifrån "Las Meninas". Velázquez använde sig gärna av långa penslar, för att få ett avstånd till verken samtidigt som han målade, och Picasso har tagit fasta på penseltekniken.
- Det finns inga nya regler för komposition. Det är alltid någon annan som har varit före, lär Picasso ha sagt när han arbetade som intensivast med sina tolkningar av Velázquez.

<b>Extrem skärpa</b>
Svenska konstnärer är inget undantag, även här har de spanska mästarna satt sina spår. Ernst Josephsons "Spansk dvärg" från 1882 har inte bara motivet gemensamt med Velázquez porträtt av spanska hovdvärgar. Penselrörelser och färgval har han också hämtat hos förebilden.
Även bland mer nutida konstnärer kan man se spår av Spaniens tidiga konst. En spansk arvtagare till de äldre mästarna är Salvador Dalí. Han använde sin kunskap om deras penselteknik för att nå den extrema skärpan i bland annat "Vilhelm Tells gåta".
Svenske Philip von Schantz, känd för sina grafiska blad med stilleben av bärskålar, anger 1700-talskonstnären och stillebenmålaren Luis Meléndez som en stor inspirationskälla.

<b>Ångestfylld påve</b>
En annan höjdpunkt på utställningen är den brittiska konstnären Francis Bacons (1909-1992) berömda tolkning av Velázquez påveporträtt av Innocentius X, en målning som inspirerat otaliga efterföljande konstnärer. I Francis Bacons porträtt från 1953 blir påven en ångestfylld människa, en fånge i sin officiella roll.
- Det är ansiktsuttrycket, det psykologiska i porträttet, som många fäster sig vid. Det är ett oerhört intressant tolkning av ett betydande verk, säger Karin Sidén.
Utställningen "Från El Greco till Dalí - dialog med spanskt måleri" visas den 27 februari till den 18 maj på Nationalmuseum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!