Från fabrikernas tystnad - till andra sidan världenMaria Lundqvist i SVT:s nya komediserieRappare fick sex års fängelse
På Bergsbron 7 låg för 150 år sedan Abrahamsons Färgeri. Vad har hänt med platsen? Och vart har textilindustrin flyttat?Det är centrala frågor i utställningen Färgad värld som leder in oss på teman så som makt, ekonomi, etik, arbete och globalisering.
Fabriker flyttar. - Vi tittade på våra egna kläder för att se var de tillverkats. På 80-talet kom de främst ifrån Taiwan och Kina, men nu har industrin förskjutits till Afrika. Om arbetarna blir upplysta om sina rättigheter och ställer krav flyttar fabrikerna bara, säger Sara Ringqvist.
Foto: Fotograf saknas!
- Jag tyckte först att det var ett ganska ospännande tema, berättar Gabriella Mårtensson. Men det visade sig att det gick att göra något angeläget av det.
Studenterna beskriver Färgad värld som "en okonventionell utställning i en traditionell miljö". Utgångspunkten är den fysiska platsen - som bär på en historia och är en scen för samhällelig förändring: Från industrialism till informations- och kunskapssamhälle. Där färgeriet låg, ligger idag Norrköpings Stadsmuseum och en vacker park där många Campusstudenter dagligen passerar.
Framsidor och baksidor
Rörelsen genom tid och rum gestaltas i foto, film och entonig musik uppbyggd kring den gamla vävstolens rytm. I centrum står textilindustrin, som synas i sömmarna och visas upp från såväl fram- och baksidan. Förr låg textilindustrins baksida geografiskt nära. Svartvita bilder från Stadsarkivet visar textilarbetarnas tunga arbete på fabrikens mindre oputsade sida, den mot Strömmen.
- I dag finns baksidan någon annan stans, där vi i den rika världen slipper se den, säger Sara Ringqvist och vandrar från de historiska bilderna till en skärm med fotografier från vår samtid.
Fotografier visar Norrköping av idag med Industrilandskapets upputsade fasader. Motbilderna är tagna av Anna Blomqvist, lärare på miljöprogrammet. De skildrar textilarbetarnas vardag i Tirapur i Indien. På en bild står industritunnor övergivna i landskapet och på en annan syns en indier med bara ben i en flod med ett tygsjok som färgas, en arbetsmiljö som ganska ohälsosam ut.
Skriver inte på näsan
- Under arbetet med utställningen har jag blivit medveten om att vi kan påverka genom att ifrågasätta företagens miljöarbete och etiska regler, säger Johan Olsson. En väldigt liten del av vinsten på kläderna går till dem som producerar kläderna. Bara mellan en och fem procent av priset går till deras löner. Men vi har valt att inte skriva folk på näsan.
I spetsiga formuleringar visar dock eleverna att de tagit ställning: "Den industriella eran är inte förbi, det finns fortfarande industrilandskap värda namnet."
Examensarbete
Utställningen är också ett examensarbete och eleverna fick godkänt med plus i kanten av läraren Martin Friberg.
- Ungdomarna är intresserade av globalisering och de talar om att: "Vi lever på världens tjusiga framsida" medan det finns en "baksida". Den lösningen de hittat och inget jag lett dem in på, säger han. När man väl funnit den, kan den synas enkel, men det är svårt att översätta begrepp till något fysiskt, utan att det blir tramsigt.
Färgad värld pågår till den 1 februari. Till utställningen finns också en webbsida: www.fargadvarld.com.Petra Nielsen är sedan tidigare knuten till ena huvudrollen i Sveriges Televisions nya komediserie "Kvinnor emellan". Nu står det klart att hennes motspelerska blir Maria Lundqvist från bland annat serien "Sally" och filmerna "Sprängaren" (2001) och "Familjehemligheter" (2001).Den en gång Grammynominerade amerikanske rapparen Michael Tyler, mer känd under artistnamnet Mystikal, har dömts till sex års fängelse för sexuella övergrepp. På torsdagen erkände sig Tyler skyldig till att ha tvingat sin frisör att utföra sexuella tjänster, skriver AP.
Domen föll i en domstol i Baton Rouge, Louisiana. Även två av Mystikals livvakter fälldes och fick tre respektive fyra års fängelse vardera. Rapparen har vidare ålagts att betala offret 350 000 dollar, drygt 2,5 miljoner kronor, i skadestånd.