2 215 aktörer hade tillsammans ansökt om 1,5 miljarder kronor. Drygt två tredjedelar av de sökande får nu dela på de 440 miljoner som finns avsatta. Musikbranschen dominerar både bland ansökningar och beviljade medel.
– Det här är pengar som kommer före jul, många kommer att överleva ytterligare ett tag tack var det här stödet som även omfattar tekniker och andra underleverantörer som är väsentliga för kulturlivet, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.
Smittsäkra evenemang
De tidigare krisstöden har gällt uteblivna inkomster för inställda arrangemang. De nu beviljade pengarna ges i stället som ett tillfälligt verksamhetsstöd eller som projektbidrag. Allt för att stötta den kulturella infrastrukturen som drabbas hårt av de publikrestriktioner som råder under pandemin. Vissa aktörer har också fått pengar beviljade för att kunna arrangera smittsäkra evenemang.
255 aktörer av dem som i förra veckan fick krisstöd för inkomstbortfall har även beviljats pengar i den andra omgången, däribland Junibacken, Fotografiska, Lorensbergsteatern, Maximteatern och Pustervik Kultur AB. Högsta möjliga belopp för båda stöden tillsammans är 5 miljoner kronor.
"Desperation och hopplöshet"
Flera sökande vittnar om "desperation och hopplöshet" efter månader av stor ekonomisk osäkerhet, berättar Kajsa Ravin.
– Det som är tydligt är ju att behoven är mycket större än de medel som finns tillgängliga. Vi ser ett behov av fortsatt krisstödshantering även under 2021. Jag tror inte att det här är den sista omgången.
Efter att regeringen införde gränsen åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har kulturminister Amanda Lind (MP) sagt att regeringen ska se över möjligheten till ytterligare krisstöd.