Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Foto och historia nu

Marcelo Brodsky, Miriam Bäckström, Magnus Bärtås, Willie Doherty, Carl Johan Erikson, Alfredo Jaar, Carl De Keyzer, Maria Miesenberger, Zineb Sedira, Carrie Mae Weems, Sue Williamson, Jasmila Zbanic.

Ur sviten Europa, av belgiske fotografen Carl De Keyzer.

Ur sviten Europa, av belgiske fotografen Carl De Keyzer.

Foto:

Kultur och Nöje2002-10-30 00:00
Historia nu, History Now, heter den stora utställningen under taket på Arbetets museum. Visst går det att tvinna en röd tråd om bilder i vår tid med syftningar bakåt och så görs också med besked - en tät katalog presenterar idéer och tankar kring de tolv deltagarna, alla väl uppskattade fotografer. "Det förflutnas närvaro i samtida fotografi" heter det också. Och vi får ännu en exklusiv chans att se fotoverk av världsklass.
Nu ska man inte låta sig förskräckas. Här är tolv sviter, från chilenaren Alfredo Jaars två skärmar med rullande text om den ohyggliga massakern i Rwanda och ett sekundsnabbt ögonblick, till de där folkhemsbilderna från svensk 30-tal av Miriam Bäckström. De realistiska bilderna med sin speciella stämning finns på Stockholms stadsmuseum och har visat i olika press.
Hela tiden i utställningen hörs en röst - det är en video där någon räknar upp namn på saknade. Det handlar om Argentina och fotografen Marcelo Brodsky utgår från ett klassfoto från 1967 - det blir ett "glöm dem inte", det är History Now. Terrorn från militärdiktaturen har präglat deras liv, många har emigrerat, ett par dödades, några har fäder som "försvann". Vi kan läsa noten om kamraten Claudio som lyfte en knuten näve mot högerextremisterna. Det blev hans sista gest. Med det stora fotot nära, förmodligen igenkännbart för alla.
Så finns här en historia som känns helt ny. Carl De Keyzer är belgare. Hans historia börjar med ett medeltida altarskåp och går över Karl Den Stores 500-årsjubileum. Det är bakgrund för människor i arbete och fest, men på något sätt i situationer man aldrig sett tidigare, hur det nu är möjligt. De Keyzers bilder finns lite bakom, i en egen korridor, som gömda men så är det naturligtvis inte. Nu känns det som att man måste se dem igen. Hur var det nu? Sviten heter Europa, bara i det ser man lager på lager av betydelser.
Magnus Bärtås ägnar sig åt att leta efter den östeuropeiska kommunismens fall i Satellites. Det börjar med en plastbit ...
Några starkt uppdragna bilder berättar om Irland och våldet. I sitt sammanhang blir också en blommande vägkant ödesmättad - något hemskt har hänt. Willie Doherty arbetar i Derry och visar den eviga konflikten.
En serie nedsänkta kar har Carl Johan Erikson fångat. Och inte vilka som helst, de tjänstgjorde på sin tid som dopbassänger och han har hittat dem i de väckelserörelsens efterlämnade rum. Heligheten och det mystiska i dopet är fjärran, men det kan ligga hos betraktaren.
Maria Miesenberger är familjens berättare och vi har mött hennes schabloner tidigare, de med några helt svärtade figurer, kanske de redan döda. Mycket känslor här.
Några fler, en del video, andra texter, fler bilder att söka, fler skäl att besöka Historia just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!