Fotbollsmatchen på liv och död
Andy DouganDödsmatchen ? Fotboll i nazismens skuggaNorstedts
Den berättar historien om hur befolkningen i Ukraina hamnade emellan två amoklöpande stenkrossar i form av Hitler och Stalin, två av de mest inhumana och tjockhudade despoter världen skådat. Men främst berättar den om hur spelarna i ett lokalt fotbollslag på planen utmanade ockupationsmakten med dess ideer om rasöverlägsenhet.
När Hitler gick till anfall mot Sovjetunionen var Ukraina ett viktigt mål, Ukraina har ju kallats Europas kornbod och huvudstaden Kiev var strategiskt viktig. Kiev föll och sattes under tysk överhöghet. Det blev ingen mild regim befolkningen hamnade under. Där bodde ju enligt dåtida tysk teori "undermänniskor" som möjligen skulle duga som slavar till "herrefolket".
Behandlingen blev därefter. Ukrainas befolkning var redan så härdad i fråga om kärva regimer att många såg tyskarna som befriare till en början. Stalin hade nämligen länge betraktat ukrainare som allmänt opålitliga och lät på 30-talet den ryska säkerhetstjänsten rensa ut tusentals människor samt svalt ut landsbygden med miljontals döda som resultat. Ukrainas befolkning visade sig tyvärr gå ur askan i elden ...
Det är en fascinerande historia som berättas i Dödsmatchen. Före kriget var fotbollslaget Dynamo Kiev ett av Sovjets ledande. Vi får följa lagets och spelarnas historia, får lära känna deras personligheter och enskilda öden när kriget och terrorn bryter in i deras liv. Det är en stor poäng att kunna se dessa händelser genom enskilda personer, historien levandegörs och vidden av tragedin går upp för en.
När ockupationsmakten sedermera ville "normalisera" förhållandena i Kiev bestämde man sig för att bl a tillåta idrott, däribland fotboll. Slumpen hade gjort att ett antal spelare från det forna storlaget Dynamo Kiev arbetade på samma bageri. Förmannen på bageriet satte ihop laget Start och så började man träna. I lagets första match mötte man ett annat Ukrainskt lag - tyskvänligt, Start vann förstås. Efter flera framgångsrika matcher och växande publikskaror fick tyskarna upp ögonen för det ukrainska lagets framgångar och såg tillfället att ta en propagandaseger genom att låta Start möta ett tyskt lag med elitsoldater. Start vann igen. Då förlängde tyskarna säsongen och ordnade en returmatch på stående fot. Många var det som i all välvilja varnade Startspelarna för att vinna denna match, man förstod att det vore att utmana det tyska tålamodet för långt. Men Startspelarna ville annorlunda.
Det finns i boken en absurd passus som berättar om när domaren (en flintskallig SS-man i uniform!) kommer in i omklädningsrummet före matchen och ger förhållningsorder. Mer partisk domare är svår att föreställa sig. Han tillät i själva matchen tyskarna att göra vad de ville, t o m sparka målvakten medvetslös. Klaga aldrig mer på den svenska fotbollsdomarkåren!
Den här boken visar hur lagidrott kan skapa enighet och samhörighet under de svåraste förhållanden, den visar också mod och umbäranden hos män som spelade boll med livet som insats, samt hur detta lags medgångar ingjöt mod hos en svårt tuktad befolkning.
Författaren Andy Dougan är journalist på Evening Times och har gjort ett digert researcharbete för att sålla fakta från myt i denna märkliga historia.
Utanför fotbollsstadion i Kiev står en staty som föreställer fyra av Startspelarna. erättelsen om Start lever vidare i Kievs fotbollskultur och påminner dagens och morgondagens spelare om en tid när fotboll bokstavligen spelades på liv och död. Låt oss hoppas att den tiden aldrig kommer tillbaks.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!