Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förutsägbar bildningshistoria

This is England
Filmstaden
Regi: Shane Meadows
I rollerna: Thomas Turgoose, Stephen Graham, Jon Hartley m fl
**

12-årige Shaun (Thomas Turgoose) invigs i gänget i "This is England".  Foto: Nonstop Entertainment

12-årige Shaun (Thomas Turgoose) invigs i gänget i "This is England". Foto: Nonstop Entertainment

Foto:

Kultur och Nöje2007-08-28 06:00
I den här filmen blir en snäll, barnslig, tolvårig engelsk pojke rasist. Att en så ung pojke, ett äldre barn som inte blivit tonåring, uppträder grovt är en sorts provokation som berättare ofta utsatt sin publik för. Det är också filmens enda riktigt bra, profilerade och nytänkande inslag. I övrigt är det en rätt ytlig, förutsägbar bildningshistoria som säger saker om arv, miljö, familjeförhållanden och annat som skildrats mycket bättre i t ex De 400 slagen. Fast det är lite orättvist att jämföra Meadows film med Truffauts mästerverk.
Det handlar om tolvårige Shaun och hans tre fadersfigurer. Den älskade fadern, som dog i krig, den tolerante, musikälskande tonåringen Woody och Woodys tio år äldre kriminelle, rasistiske kompis Combo, en skinnskalle som tycker att England tillhör engelsmännen och helst vill köra ut alla invandrare. I råa, avsiktligt osköna bilder, får vi se ungdomarnas trista vardag i en namnlös engelsk småstad 1983.
Av Woody och hans gäng får Shaun stöd, glädje och kamratskap. Combo splittrar gänget med sina krav på lojalitet och lydnad. Shaun, lättpåverkad och med stort behov av att känna tillhörighet, godtar Combos åsikter utan att förstå dem, och är bland annat med om att råna en pakistaniers närbutik. Hela tiden lever minnet av den döde fadern. Shauns mor är medveten om situationen men har inte mycket ork för Shaun. Dessutom handlar filmen nästan bara om män och pojkar och goda eller dåliga band mellan dem.
Meadows är en bra regissör, i samma realistiska tradition som Ken Loach och Alan Clarke (nästan okänd i Sverige). Som manusförfattare borde han skaffa sig en medarbetare. Här säger han saker om människor och samhälle som andra skildrat bättre. Combos oförmåga att moget hantera sin mjuka sida kunde exempelvis ha skildrats med större rikedom. Meadows är bra på att instruera amatörskådespelare, ger en rad starka bilder av dåliga miljöer, och han har blick för scenerier som kunde ha hängt inramade på konstmuséum, men han får inte ut så mycket av den medvetet övertydliga stil han valt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!