Förorten på besök i förorten

Förorten lockar - med sin kreativa kraft, sin kanske brokigare befolkning och sin air av underground.
Riksutställningar vill veta mer, vill ha kontakter, vill ta vara på det som händer och lever, vara en del av det som finns under ytan.

Från Stockholmsförorten Rinkeby kommer en hel tapet där många av invånarna  - de representerar mer än 70 språk - får frågan på post-itlappar vad dom skulle vilja fråga makthavare om. Bildens Maria Hasselquist kan berätta om utställningen.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Från Stockholmsförorten Rinkeby kommer en hel tapet där många av invånarna - de representerar mer än 70 språk - får frågan på post-itlappar vad dom skulle vilja fråga makthavare om. Bildens Maria Hasselquist kan berätta om utställningen. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Kultur och Nöje2005-01-27 06:00
Paraboler, tv-serier, brott, nysvenskar, föreningssatsningar och busungar. Är det förorten?
Det och mycket mer och då uppstår frågan hur man kan visa det. Kanske med hjälp av konstnärer mitt i förortslivet?
Jo. I Hammarkullen, i Rosengård, i Rinkeby och i Orminge, området i Nacka.
Miljömässig gemenskap är miljonbyggen.
Det har blivit en hel buss som berättar och titeln är !4U. For you ska det nog uttalas.
Att fånga så vittomfattande projekt som de som här berättas, måste ha varit en utmaning och det är roligt att se de lyckade resultaten. Allt vänder sig till högstadiets sista klass över gymnasiet och blir ovanliga och kanske laddade diskussionsunderlag.
Från Rinkeby en tapet. Mönstret är post-itlappar i ljusa färger, på alla språk, över 70, frågas "vad vill du fråga någon som som har mer makt än du?" Svaren kommer på likadana lappar och bildar nya väggar efterhand. Resultatet är ett koncentrat av ett långt och innehållsrikt projekt som omfattar allt från filmkvällar till sagorum och aktiviteter för alla åldrar.
Sex garderober kommer från Rosengård. I verkligheten många många fler, de boende har inrett de speciella små rummen som har blivit spännande tittskåp. Jafer Taoun var konstnärlig ledare för en 20 dagar lång workshop. Överraskande och häpnadsväckande installationer där ett underliggande tema är "ut ur garderoben, fram i ljuset". Ungefär.
I det beryktade Hammarkullen har diskussionen gällt identitet och en särskild logotyp upprepas i olika ting, kläder, smycken, vykort, servis. Bokstäverna H K med en hammare i mitten kallas varumärke och lär ha blivit mycket populärt. Konstnären Jörgen Svensson bor i Hammarkullen och vet hur man kan visa på all positiv kraft.
Loulou Cherinet i Orminge har i videobilder gjort en jämförelse med etnologen Billy Marius film om pygmeer i en ort i Kongo, roande och tänkvärt. Likheter och skillnader är slående i varje bild - två i samtal i ett gathörn, transport, produktion, alla delar av "det lilla livet" som måste pågå vare sig det är en afrikansk håla på landet eller mitt i den grå stadsbetongen. Bakom ligger människors berättelser och en undersökning av hur makten fungerar, vem det är som bestämmer över människorna här och på vilket sätt det sker.
Mycket av det långa arbete som lett fram till utställningen fortsätter i förortens verklighet, en del aktiviteter är ohejdbara, processen livet fortsätter.
En vecka finns bussen kvar i Ringdansens centrum och skolor är inbjudna till visningar. Utställningsbussen reser runt för att till sist stanna i Orminge i slutet av april.Trots att striderna kring Rooseum i Malmö pågår som bäst, inviger man nu vårens stora utställning: "Whatever happened to social democracy?". Under nästan tre månader kommer 20 konstnärer att ställa ut verk som kretsar kring vilken inverkan socialdemokratin har haft på det svenska samhället. Konstnärerna kommer från bland annat Sverige, Storbritannien, Danmark, Holland och Australien.
Under det gångna året har Rooseum varit föremål för en intensiv debatt, som handlar om museets samlingar. Den förre chefen, Charles Esche, ville inte visa samlingen, trots att det står i museets statuter att den "ska hållas tillgänglig för allmänheten". Detta har förorsakat konflikter i styrelsen, som senare i år ska besluta om vilken väg museet ska gå.
"Whatever happened to social democracy?" invigs nu på lördag, 29 januari och pågår till och med den 10 april. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!