Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Författarna blir kritiker

Nu ska författare få chansen att kora årets bästa respektive sämsta kritiker - helst med motivering. Det är författarförbundets tidning Författaren som vill skapa debatt.
- Kritiker är misslyckade konstnärer, säger deckarkungen Åke Edwardson.

Författaren Åke Edwardson, kritisk.
FOTO: PRESSENS BILD

Författaren Åke Edwardson, kritisk. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2003-01-11 00:00
I slutet av februari ska årets sämsta respektive bästa kritiker utses. Medlemmar i författarförbundet uppmanas av tidningen Författaren att skicka in sina förslag och idén till det nyinstiftade priset kommer från systertidningen i Norge, Forfattaren og oversetteren. Där utsågs vinnarna och förlorarna bland kritiker i november förra året. Den mediala uppmärksamheten blev stor.
- Kritikers bedömningar är ett väldigt vanligt samtalsämne bland författare. Det finns många medlemmar som vill att vi ska behandla ämnet, vilket vi också gör. Det här priset är ett ytterligare sätt att föra debatten om kritik vidare, säger redaktör Helene Thornblad.
Hennes erfarenhet är att författare bryr sig väldigt mycket om kritik, att de läser den noga men att de många gånger känner sig missförstådda. Inte sällan upptäcker de att kritiker skrivit riktiga sakfel, men saknar forum där de kan ställa det till rätta. Men värst av allt är ändå att inte bli omnämnd, menar Helene Thornblad.

<b>Läser allt</b>
Deckarförfattaren Åke Edwardson, som nått en stor läsekrets med kriminalkommissarien Erik Winter, är rejält kritisk till litteraturkritiker. Priset i sig ser han som en ploj:
- Vilket barn drömmer om att bli kritiker som stor? frågar han retoriskt och fortsätter: Jag tror att många kritiker vill skriva böcker själva men inte kan. I stället får de gå efter med kvasten och sopa. Det är ju inte så kul.
Han medger att det också finns bra kritiker. Det är de som brinner för sin uppgift. De prestigelösa och genuint intresserade. Men något riktigt gynnsamt förhållande mellan författare och kritiker kan aldrig uppnås, menar han.
- Alla författare vet att litteraturkritik är otroligt subjektivt. Och det är okej att tycka vad man vill, men det måste finnas något slags kvalitetskonsensus. Det sorgliga är att kritiken inte ser ut så. Det är så mycket annat som styr. Som kön, ovänskap, antagonism.

<b>Dumheter!</b>
Åsa Bäckman, som är litteraturkritiker på Dagens Nyheter, går i taket när hon hör om priset:
- Gud va dumt! Utse gärna bästa kritiker. Det är bra och intressant. Men varför sämsta?! Kritiker skulle aldrig rösta fram årets sämsta författare. Det är så oerhört kontraproduktivt. Vill man ha debatt ska man skriva debattartiklar. Jag hoppas verkligen att de tänker ett varv till och lägger ner hela priset.
Förstår kritiker sin makt?
- Ja, det gör att det är ett helvete ibland och det är därför man ibland ligger vaken om nätterna och grubblar över en formulering. Men som kritiker blir vi också ständigt bedömda. Vem anses just nu säga viktiga saker, och det där förändras hela tiden. Det är absolut ingen fredad arena där man kan sitta säkert på ett pompöst sätt, så ser det inte ut. Kajsa Heinemann/TT Spektra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!