För korta stunder av eftertanke
Anita GoldmanJag bor bredvid paradisetNatur och kultur
Foto:
Vetenskapens ansvar. Moralfrågor. Manligt och kvinnligt. Och så staten Israel och konflikten där. Det är ämnen som intresserar och engagerar henne. Det är också ämnen som hennes texter i boken Jag bor bredvid paradiset handlar om.
Anita Goldman är påläst och orädd. Hon skriver journalistiska artiklar i dagstidningar och även ren skönlitteratur. Något hon inte är rädd för, är att delge sina åsikter. Trots att det inte alltid går att dela dem känns de ändå ärliga och genomtänkta.
Hon tar upp stora ämnen, såsom orättvisorna i världen, men också mindre och stundtals lite mer andliga synpunkter och funderingar. Hon vill engagera och röra om. Hon vill väcka tankar som ibland kanske kan leda till handling eller i alla fall en reaktion.
Några av texterna i Jag bor bredvid paradiset publicerades i Aftonbladet och Dagens Nyheter efter polismorden i Malexander. De var en sorts offentlig dialog mellan henne och Lars Norén om just ansvarstagande, men också om moral. Hon ifrågasatte Lars Noréns agerande och påpekade det ansvar han bar i och med teaterpjäsen Sju tre.
Konflikten i Israel beskriver hon från båda håll, som hon uttrycker det själv. Det är en komplex konflikt utan rätt eller fel. En stor del av texterna i Jag bor bredvid paradiset berör Israel på ett eller annat sätt. Särskilt konstigt är det inte då den konflikten engagerar henne personligt, som judinna, och hon har också upplevt den på plats under många år.
Väldigt aktuell är en text i Sydsvenska Dagbladet från mars förra året där hedersbegreppet diskuteras. Tyvärr känns den texten för kort och ytlig för att tillföra något nytt. Så skrevs den också före de tragiska händelser som verkligen gett uttrycket hedersmord en central plats i den svenska debatten.
Jag bor bredvid paradiset är inte en bok att sträckläsa. Det är en bok fylld av korta texter att sakta läsa, fundera över och låta sjunka in, uppröras över eller kanske hålla med om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!