Till dem hörde konstnärerna Sergel, Ehrensvärd och personer från kungafamiljen som hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta och prinsessan Sofia Albertina. Till och med kungarna Adolf Fredrik, Gustav III och Gustav IV Adolf besökte Finspång. Vid dessa tillfällen framfördes musik ur Finspongssamlingen. Detta är en boksamling skapad av släkten De Geer under 1600- & 1700-talet. Bland alla volymerna finns notsamlingar med musik som Poolsche dantz och Oost och brödt. Skaparen av den franska operatraditionen; Jean-Baptiste Lully finns i samlingen med musiken "Le temple de la paix". Detta är en Operabalett med libretto av Philippe Quinault. Lully var verksam vid franska hovet under Ludvig XIV:s tid. Den italienske barockkompositören och violinisten Marco Uccellinis verk "Sinfonie Boscarecie" är ett annat stycke som finns i Finspongssamlingen. Marco Uccellini var, från 1665, verksam vid huset Estes hov i Mo¬dena. Den franske 1600-tals kompositören Charles de Lespine finns i samlingen med några verk för luta. Bruksherren vid Finspång; Louis DeGeer besökte Paris 1639-40. Då han bl.a. fick undervisning på luta. Det var vid detta tillfälle som verken av de Lespine förvärvades.
Historiens vingslag känns när jag hör musiken som spelades på Finspångs slott under barockens festligheter. Ett smakprov på denna finns på LPn Låtar från Östergötland från 1982. Det är gruppen Camerata Lincopensis som framför verk ur Finspongssamlingen
Senaste helgen har vi njut av stor underhållning vid Finspångs slott och i Bruksparken. Här framträdde flera kända artister. Kvällen avslutades med utomhusbio där Jack Black slog an tonen i filmen School of Rock. 1993 genomfördes konserten Rockslottet för första gången. Detta pågick några år och besöktes av artister som Peter LeMarc, ZZ Top, Magnus Uggla, Lena Philipsson, Lars Winnerbäck, Elaine Paige och Tom Jones. Efter Rockslottet kom Rocktorget under en sommar med artister som Timo Räisänen och Melody Club. Ett annat stort evenemang som många i Finspång har ett förhållande till är Bergslagsnatta. Varje sommar under 10 år underhöll hela Finspångs musikliv i 12 timmar från två scener. Vid flera tillfällen stod även kända artister från Norrköping, Linköping och Stockholm på scenen. Eldkvarn och Moneybrother gjorde bejublade framträdanden. Från sommaren 2004, när Moneybrother spelade, så minns jag detta. När det var dags, för bandet att gå på blev det alldeles svart av folk nedanför scen. Första kontakten med Anders Westin i gruppen var speciell:
- Finspång skiter jag i, sa han när han först fick en förfrågan att uppträda på Bergslagsnatta. Men så lätt gick det inte att komma undan Finspång. Ilskna blickar från Patrik Andersson, bandets basist som är uppvuxen i Finspång, bidrog till att Moneybrother tog sig till Bergslagsnatta.
Finspång har en lång tradition av festligheter att förvalta.
Trevlig sommar!