Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Filmen om Guantanamo

I "The road to Guantanamo" går Michael Winterbottom till hårt angrepp mot den politik som tillåter terroristfängelset på Kuba att existera. Filmen tar avstamp i tre brittiska medborgares öde, fängslade i Afghanistan och Guantanamo i över två år.

Sedan hösten 2001 har USA använt sin militärbas på Kuba som fängelse för så kallade "fientliga stridande" som tillfångatagits ibland annat Afghanistan och Irak. Fången på bilden har ingen koppling till de som nämns i artikeln. Foto: Scanpix/Arkiv

Sedan hösten 2001 har USA använt sin militärbas på Kuba som fängelse för så kallade "fientliga stridande" som tillfångatagits ibland annat Afghanistan och Irak. Fången på bilden har ingen koppling till de som nämns i artikeln. Foto: Scanpix/Arkiv

Foto:

Kultur och Nöje2006-05-04 06:00


















När Michael Winterbottom berättar om tre unga engelsmän som i åratal satt fängslade blandar den engelske regissören journalfilmer med inspelade scener.
- Vi använde oss av journalbilder för att hela tiden påminna publiken om att det här är verklighet, det är inte film, det är inte påhittat, detta har hänt och detta händer, säger han.
Winterbottom varvar intervjuer med de tre med spelscener som följer de tre från England, till Pakistan och Afghanistan och till tortyr och övergrepp i Guantanamobasen på Kuba. De stora historiska händelserna visas med hjälp av tv-bilder.
Winterbottom menar att "The road to Guantanamo" är mer konkret än vad hans film "In This World", som handlade om några flyktingar från Afghanistan, var.
- Den tog upp vidare ämnen. Här handlar det om ett enda fängelse.
Men Michael Winterbottom ser inte filmen som en kampanj mot Guantanamofängelset.
- Det är många som driver kampanjer mot Guantanamo. Dom gör det alldeles briljant. Vi har gjort den här filmen och det är det vi gör. Kampanjarbetet sköts bäst av dom som är bra på det.
- Det finns ett växande motstånd i USA. Guantanamo borde stängas och förr eller senare kommer det att ske. Det vår film kan göra, är att den får er i pressen att skriva om den och att detta sedan kan påverka människor till att göra någonting.

Premiär samtidigt
Filmens ämne är förstås rykande aktuellt. Därför släpptes filmen i England samtidigt på bio, visades i tv och gavs ut på dvd i mars.
- Som tur är, har engelska Channel 4 varit med om att producera filmen. Därför har vi från början vetat om att tv-distributionen var klar, säger Winterbottom.
På elva år har den nu 45-årige Winterbottom hunnit göra 14 långfilmer inom de mest skiftande genrer. Gemensamt för dem alla är Winterbottoms smittande filmiska kunnande och ett socialt patos.
- Men just nu är jag tom. Jag har ingen ny film jag arbetar med. Den senaste sög nästan musten ur mig.
Just samhällsfrågor finns alltid med när Winterbottom gör film, även om det inte alltid som de är så i förgrunden som i "In this world" och "The road to Guantanamo". I hans tidiga filmer möter vi skådespelare som i dag räknas som stjärnor, till exempel Kate Winslet, Robert Carlyle, Rachel Weisz och Amanda Plummer.
Och frågan är om han skulle vilja arbeta med dem i dag. Michael Winterbottom undviker nämligen att arbeta med så kallade filmstjärnor. Det har satt stopp för en film han vill göra.
- Det är en dyrbar actionfilm som skrivits av Roddy Doyle och för att få ihop pengar till den behövs en stjärna. George Clooney har sagt att han vill göra den och att han kan tänka sig att gå ner i lön.
- Han verkar vara en hygglig och bra kille. Men jag vet inte, jag. Det skulle inte kännas rätt för mig.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Fakta/Michael Winterbottom
</span></span>
Ålder: 45.
Brittisk filmregissör, som började sin karriär inom tv-mediet.
Filmer, i urval: "Välkommen till Sarajevo" (1997), "24 hour party people" (2003), "Tristram Shandy" (2005)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!