Film
GRÅTA MED ETT LEENDE****Filmstaden
Javier Bardem från exempelvis Köttets lustar visar ett makalöst brett register som den medelålders spanjoren, som i nästan trettio år legat förlamad i en säng i barndomshemmet. En lojal svägerska vårdar honom men livet som orörlig vårdtagare har han tröttnat på för längesen. Hans enda tröst är att i tankarna låta sitt sinne flyga över bergen mot stränderna och intensivt erinra sig sinnesintryck: ljus, sand, vatten, kvinnor. Det är en poet, livsnjutare och kvinnokarls inre liv som låter filmen lämna kammarspelets slutna rum för utflykter i huvudpersonens inre ocean; "mar adentro" är originaltiteln.
Till slut går han ut offentligt med sitt krav på dödshjälp och får sin far och det katolska Spaniens kyrka och jurister emot sig. Media följer honom, jurister och dödshjälpsaktivister stödjer honom. En ensam mor hör av sig och avråder honom. som hört honom på radio. I sin intensiva livskänsla, i sitt skarpa intellekt, sin vältalighet i egen sak, sin humor och föreställningsförmåga är han en rikt utrustad människa som slår vakt om det viktigaste i livet. Inklusive rätten att göra sig fri från en plågsam situation.
Med omväxlande romantiskt och tragiskt tonfall berättas fängslande om honom, om hans bittre bror, om den kvinnliga advokatens misslyckade försök att vara lojal mot honom och om hennes egen nedbrytande sjukdom. Argument för och emot dödshjälp skildras med eftertanke och satir och spelet mellan människorna med liv, rörelse och humor. Amenábar är både klippare och kompositör och sätter sin prägel på filmens rytm och stämning. Starkt stöd ges av Javier Aguirresarobes foto. Musik av Puccini, Mozart, Beethoven och Wagner stryker under allvaret, tragiken men också huvudpersonens ädla, romantiska och älskvärda personlighet.
Filmer om hyggligt folk som lider av obotlig sjukdom görs i massor för främst amerikansk TV. Det brukar bli outhärdligt sentimentala bilder av helgonlika individer som är döende utan att klaga och utan att se ut som döende gör. Gråta med ett leende bryter med de schablonerna. Det handlar visserligen om en själsfin, skapande människa men det berättas med behärskad tragik. Simpelt snyft blir det aldrig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!