Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Film

BLOW
***
Filmstaden

Kultur och Nöje2001-09-17 00:00
Mellan 1960- och 1990-talen vinner och förlorar en ung amerikan familj, vänner, frihet och miljoner som den förste att smuggla kokain till USA.
"Blow" är en välspelad, lite ytlig, ganska inspirerat regisserad, underhållande tragikomedi om uppgång, fall och den amerikanska drömmen, i samma uttrycksstarka bilder som i "Maffiabröder". Men organiserad maffia ser man inget av; det handlar om en entreprenör och fadersrevoltör som bländas av snabba pengar. Små brott blir stora i ett liv av lyx, fängelseceller, svek och familjetragedier. Ted Demme och fotobegåvningen Ellen Kuras berättar i Scorseses bildstil med olika bild- och färgmanipulationer, miljöernas, modets och musikens färger och stämningar för att skapa konstfulla, varierade bilder som skildrar människors omgivning och psyke under en lång tidsperiod.
Filmens verklighetsunderlag tonar snabbt bort i och med stiliseringen och hjältens, eller antihjältens, tydliga likhet med skälmen, en standardtyp i romaner sedan 500 år. Mönstret stämmer väl; ung brottsling upplever livets höga och låga miljöer, håller ironisk distans till det hela (berättarröst) och får betala högt för sin mognad och besinning. Samhällets syn på brott och straff skjuts i bakgrunden eftersom berättelsens regler gäller den enskildes liv.
Johnny Depp gör sig väl, som så ofta med drag av förvandlingskonstnär, när den ödmjuke egenföretagarens son blir strandpojke, amatörsmugglare, svart får i familjen, återfallsförbrytare, skilsmässopappa och livstidsfånge. Men hans spel har också tankeskärpa och fin kontroll över små uttryck. Lite som en yngre Morgan Freeman.
Bredvid det livliga berättandet och den skicklige Depp framstår en del brister tydligt. Kvinnoporträtten är torftiga även med skälmhistoriens måttstock. Att alltihop föreställer hjältens ruelsefulla återblick på sitt liv antyds men har inte utförts och berikat fullt ut. Som film i Scorseses skola ligger den hur som helst över snittet även om den aldrig blir mästerlig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!