Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Film

BRIDGET JONES DAGBOK
* * *
Filmstaden

Foto:

Kultur och Nöje2001-07-25 00:00
Bridget Jones, en engelsk förlagsassistent, oroar sig för sin vikt och sina möjligheter att bli gift, och väljer mellan sin förlagschef och en människorättsadvokat.
"Bridget Jones dagbok" är en slagfärdig, underfundig, burlesk och charmigt välspelad komedi som med ironisk realism skildrar Bridget Jones, hjältinna i Helen Fieldings dagboksromaner, och hennes sökande efter livsharmoni, självförtroende och den rätte mannen. Filmen handlar alltså som alla komedier om någons väg till sin rätta plats i samhällsgemenskapen och den komik filmen ansluter mest till är Woody Allens, fast i Londonmiljö och med mer situationsfars.
Amerikanskan Renée Zellweger som Bridget briljerar med en sorts clowneri kring vikt och underkläder, verbal humor som uttryck för självupptagenhet, självironi och social genans (hon är urusel som offentlig talare) och mer nyanserad, allvarspräglad humor, kring t ex de nyseparerade föräldrarna. I sin självömkan, sitt ständiga pratande, vitsande och umgängesjargong låter hon exakt som en trettioårig kvinnlig Woody Allen och filmen kan i dess humoristiska bild av familjeliv, romantik och förlagsfester och i fotots storstadsromantik i långa stycken erinra om Allens New York-filmer.
Som hos Allen hålls filmen, i debutregi av Sharon Maguire, ihop av huvudpersonens livssyn och berättarröst. Filmen saknar konsekvent motsvarighet till dagboksromanens subjektivitet, men ligger ändå allmänt nära Bridget Jones lynne och livssyn med hjälp av inre monolog, återblickar och fantasibilder, som när hon, ensam bjuden på fest, konfronteras med idel jämna par: frustrerande om man ser glasberget framför sig.
De två möjliga makar Bridget väljer mellan är en falsk, charmig knöl och en buttert redlig advokat. Hugh Grant spelar den svekfulle helt utan sina vanliga manér, den stammande överklassfjanten; i stället är han med kuslig precision en kallhamrad förförare. Colin Firths advokat är reserverad på samma brittiska sätt som Bridget är slängd i käften. Bådadera har att göra med deras olika plats i det brittiska klassamhället.
Filmens förvecklings- och missförståndshumor tillhör komedins stapelvaror. Poängen med filmen är dels det rika porträttet av hjältinnan, dels filmskaparnas förmåga att med hjälp av det bästa i engelsk humor, replikföringen och förmågan att se det roliga i nästan allting, ännu en gång gjuta liv i det hela och få det att bli friskt och levande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!