Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Film

HARRY POTTER OCH DE VISES STEN
***
Filmstaden

Scen ur ”Harry Potter och de vises sten”.

Scen ur ”Harry Potter och de vises sten”.

Foto:

Kultur och Nöje2001-11-26 00:00
En engelsk pojke börjar på trollkarlarnas internatskola och hindrar den onde magikern, som dödade hans föräldrar, att uppstå med hjälp av de vises sten.

"Harry Potter och de vises sten" är en äventyrskomedi som blandar bra med mindre bra. J.K. Rowlings roman är efter vad man förstår av filmen en variant av frälsarmyten, för barn som vill läsa spännande om livets ljus och mörker. Det är inte originellt, inte nyskapande; Rowlings eget bidrag tycks vara skolmiljön. Slottet med magiska lärare, enorm elevmatsal och förbjudna rum är en huvudpoäng i Chris Columbus film, det mest fantasieggande bland tråkiga spöken, lyckade brevbärarugglor och flygande nycklar, en rolig talande hatt och monster, luftfärder och förvandlingar man sett förr.
Harry Potter, det hunsade styvbarnet med trollkraft, har filmen lyckats med. Daniel Radcliffes Harry, lillgammalt allvarlig, klok och beslutsam, är en osentimental och fängslande hjälte. Han är hittebarn som Moses, väntad och ödmjuk välgörare som Jesus och liknar som Clark Kent en plugghäst i glasögon. Som kung Arthur har han en allvis trollkarl som fadersfígur; som Hamlet har han en mördad far och mördaren själv att tänka på. Han är många av våra hjältar samtidigt, och som i Narniaromanerna kan han gå genom väggar mellan verklighet och fantasi. Romanerna är nog som Dickens med spöken; som film är det mycket av Disney som bäst.
På skolan möter han livet: vänner, fiender, god, ond och förbjuden kunskap, i ofta fängslande tragikomiska episoder. Regissören Columbus är, med sitt intresse för barn, familjer och nutidssagor, rätt man för jobbet på många sätt. Sagotonen är lyckad, för stor barnpublik utom de yngsta. Möjligen fanns det mer tragik och spänning att ta fram, och utrymme för mer inspirerade trollerier. Kanske kommer det i fortsättningsfilmerna. I allt väsentligt är filmen hur som helst godkänd över medelmåttan, en bred, generös återkomst för familjefilmen som inte talar ned till barn, men vet hur man underhåller med en släng allvar och mycket fantasi och godmodig komik. Harry Potter lär bli den stora årliga konkurrenten till Disney.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!