Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Film

ENEMY AT THE GATES

Kultur och Nöje2001-04-02 00:00
Under andra världskrigets slag om den ryska staden Stalingrad 1942-1943 blir en rysk herde krypskytt och nationens hjälte, och jagas av en aristokratisk tysk mästerskytt.
"Enemy at the Gates" är en fängslande, dubbelbottnat, välspelat drama om krigets och heroismens natur, soldatprofessionalism och hur hjältar skapas för att blåsa liv i motståndsviljan; en bataljmålning, med fokus på några enskilda människor, lika superrealistiskt som "Rädda menige Ryan", mättad med upplevelsevärden, fast utan att gå lika långt i fotokonstnärlig djärvhet. I avancerad ruinstadsscenografi snävas världskriget in till kampen mellan två prickskyttar; en dramatiskt tydlig konflikt mellan ideologier, nationer, samhällsklasser och personligheter som helt ansluter till regissören Jean-Jacques Annauds intresse för stiliserade kulturkrockar.
<b>Fysisk upplevelse</b>
Det här är en av hans bästa filmer, eftersom hans målande bildstil kompletteras av ett fungerande om än aldrig särskilt konstnärligt manus. Kriget skildras som oglamorös, plågsam fysisk upplevelse av smuts, trötthet, rädsla, hot och blodsprutande sår. Filmen står på de ryska försvararnas sida, men undviker både prokommunism och nazikarikatyrer. Ideologierna diskuteras inte; det bara visas hur människor blir funktioner av systemen.
Hjältar skapades i massmedia (det fanns innan TV) för att stödja fosterlandskärleken. En av dem fanns i verkligheten, en ödmjuk bondpojk (Jude Law), urstyv prickskytt; filmen skildrar hans upplevelse, oreflekterade lydnad, självtvivel och vänskap med en propagandaofficer (Joseph Fiennes), intellektuell, journalist och marxist, parallellt med den tyske motståndarens (Ed Harris) spaning med hjälp av en dubbelspelande skoputsarpojke. Mångfalden av teman och motiv gör handlingen rik, och får en att överse med en del grova schabloner. Romansen är oväntat lågmäld. Filmens största nackdel är musiken, störande, tjatig och sentimental, och herdens antydda faderskomplex, en onödigt enkel förklaring till varför han aldrig ifrågasätter uppgiften att döda människord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!