Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Film

Världarnas Krig
***
Filmstaden, Linköping

Kultur och Nöje2005-07-01 06:00
När rymdinsekter erövrar jorden blir det hett om öronen för en frånskild kranförare med två barn. Han är en hygglig medelmåtta som mitt ibland panikslagna människor, förstörelse och ständiga livshot försöker rädda sin familj ur de mest akuta lägena. Det blir ännu en av Steven Spielbergs melodramer om kärlek och konflikt i kärnfamiljen, om faderns betydelse och om hur barn känner skräck och lycka. Hjältemodiga räddningar av världen som i Independence Day och andra science fiction- och katastroffilmer saknas. Däremot finns dödsstrålarna och massförstörelsen. Det visas med samma virtuositet i trick-, dekor- och stuntmansteknik som familjens överlevnadsdrama skildras med handkamera, vidvinkelbilder, extrema närbilder och överexponeringar, allt för att förmedla det tillstånd av hjälplöshet, panik och dödsrisk som skapas när fred går över i krig, flykt och samhällsförfall.

Tom Cruise spelar den slarvige fadern med en mänsklig nervighet som skönt nog bryter mot flygarhjälten, forskarsnillet och andra stereotyper i katastrof- och rymdmonsterfilmer. Faderns överlevnadsinstinkt gör honom till en sorts hjälte men han improviserar bara, gör inga smarta planer eller geniala upptäckter. Papparollen trivs han inte i. Cruise är sjavig, ilsken, rädd, slug och barnkär om vartannat. Den oputsade äktheten i hans ofullkomlige svenssontyp ur amerikansk arbetarklass saknar all falsk heroism eller sentimentalitet. Han utövar våld och skyddar sina barn med en blandning av beräkning och desperation. Dakota Fanning som dottern visar olika känslor med den drillade skicklighet som amerikanska barnaktörer ofta har. Den hätske tonårssonen intresserar mer men ges onödigt litet utrymme.

Spielberg regisserar fritt efter Världarnas krig, en berömd roman (1898) av H G Wells. Jämte familjedramat är han mest inspirerad som undergångsskildrare, med krigsmaskiner som klättrar upp ur jorden, förlisning, flygkrasch, brinnande tåg i natten, kravaller, lik i flod, regn av dödas kläder, störtande hus och människojakt i mörk källare. Mycket liknar Independence Day och Godzilla och visst är regissören ännu road av trivial spänning med hiskliga dimensioner och monstereffekter (Hajen, Jurassic Park-filmerna). Men som bäst finns det ett svart allvar i de mänskliga mötena och en ångestladdad krigsstämning i ruin- och katastrofbilderna som gör filmen lite bättre än de andra filmer där Spielberg främst velat roa med enklare spänning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!