Film
I ANDRAS ÖGON***Harlekinen
"I andras ögon" är en lättsam och eftertänksam, gripande och helt osentimental, kvick men aldrig ytlig fransk sedekomedi, i livlig vardagsrealistisk stil, om osannolika möten som för samman människor, och om hur något så svårfångat som personlig smak kan föra till ett nytt liv. Det allmänmänskliga ämnet ses i Agnès Jaouis film, som hon skrivit tillsammans med Jean-Pierre Bacri, i de franska klassgränsernas och smakreglernas perspektiv. De är lika rigida som i England och öppnar för subtila konflikter och skillnader mellan människor som hela tiden färgar karaktärskomiken med outtalade psykologiska djup.
Bacri porträtterar med små utmejslade medel en fabrikschef, krass, svag och hygglig, som kört fast i sig själv och sitt liv. Han gillar dåliga skämt och har svårt med självsäkra människor på ett sätt som gör honom sympatisk bakom chefsrollen. Äktenskapet är kärlekslöst. Hustrun kompenserar med djurvård och idyllvurmande heminredning. Situationen rubbas till det bättre när han genom privat språkundervisning möter en aktris (Anne Alvaro) med sofistikerade vänner. Hon är på väg mot medelåldern, ser engagemangen bli färre och möjligheterna till föräldraskap krympa.
Mellan den rigide, ytlige, okultiverade mannen och den socialt smidiga, reflekterande och djupt kännande kvinnan uppstår spänningar präglade av självreflektion, förändring och ny vidsyn. Framför allt han konfronteras med uppbrott, bildningsgång och träning i att bredda sin smak. Kälkborgaren visar naivt uppriktig upptäckarglädje. Hon finner stabilitet i en obalanserad livssituation, som speglas i hennes scenroller som den förskjutna kejsarhustrun Bérénice och den undergångsmärkta Hedda Gabler.
Romantiken i situationen kommer mest till uttryck i Schubert, Mozart och Verdi. Framför allt är "I andras ögon" en rik studie i kommunikation och eftertanke: bilden av människor som ensamma begrundar sin situation är lika viktig som möten vid bardisk och matbord. Filmen fyller komedimönstret med mänsklig rikedom, exempelvis i återkommande boys and girls talk och i triangeldramat mellan chauffören, livvakten och den haschlangande servitrisen (Jaoui); det blir fängslande, lyhört, roligt utan banaliteter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!