Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Film

KRAMA MIG
***
Filmstaden

Kultur och Nöje2005-01-25 06:00
Lyhört, fängslande och inlevelsestarkt (men utan överdrifter) skildras hur unga Minna når fram till en egen vilja och ett första självständigt steg mot vuxenlivet. Före det ägnar hon sig åt arbete i skolkök, romans med körskollärare, vänskap med pappa ölutköraren, konfliktungar med styvmodern och ett avgörande möte med en jämnårig kocktalang. Dramatiskt är det, på ett vardagligt vis; Kristina Humles film skildrar det där som ofta förhastat anses som för ospännande för att berättas. Eller också blir det, trots filmmakarnas goda uppsåt, ofrivilligt odramatiskt eller töntigt.
Men Kristina Humle lyckas med att fånga just den här vardagsdramatiken och ge den liv och känsla. Likaså kan hon skildra flyktiga ögonblick av kontakt, harmoni, oro, kaffesnack, folk som inte vill säga sin mening eller bara olika tillfällessamtal eller stämningar. Och dessutom göra det i bilder som är intressanta, vackra och dramatiska men aldrig banalt tjusiga.
Dramatisk nerv, gärna med en underfundig komisk värme, finns det också hela tiden i de många välspelade momenten som bygger upp en bild av en ung flickas vardag i ett brukssamhälle, hennes arbetsdag, hem och kamratkrets. Stockholms city visas som hon ser det, en attraktiv ny miljö; en storstad som erbjuder nya livsspår.
"Krama mig" är nog en av de bästa av de senaste årens filmer om ungdomar som blir vuxna. Den skildrar ungdomar på ett moget sätt, den har bildberättande med nutidsprägel men utan snabbt föråldrad trendighet och den har en äkthet i tonen, och en närhet till miljö och människor, som liknar Bo Widerbergs tidiga filmer. Dessutom fångar den som få andra filmer mycket av Vardagssverige långt från de städer och erfarenheter som representerar Sverige i massmedia.
Kristina Humle har fått gott stöd av Marek Wieser, Michal Leszczylowski och Mats Jönsson, som fotograferat, klippt och producerat med öga för respektive ljus, mörker, färg, miljöer, rytm, tempo och hur resurser och medarbetare bör fördelas för att skapa en bärkraftig helhet. Musiken är också medvetet vald, popmusik kombineras originellt nog med nyskriven musik till "Körkarlen" (1920). Men slutintrycket blir att Kristina Humle är en viljestark berättare som kan ge struktur, stil och dramatiskt liv åt sin filmidé. Med fortsatt rätt material och medarbetare bör hon bli en ny tillgång för svensk film.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!