Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Film

THE MEXICAN
* * *
Filmstaden

Kultur och Nöje2001-05-07 00:00
En misslyckad skurk skickas till Mexiko för att hämta en antik pistol; hans sambo, på vippen att lämna honom, blir kidnappad i skumma avsikter.
"The Mexican" är en oväntat kvick, ganska välgjord thrillerkomedi, i serietidningsstil, om heder, ödets makt och kärlek med förhinder. Man har tänkt sig en det oväntades film, med gangsters på allvar, intrig på skämt, romantisk lyster och människor som plötsligt ska tas på tragiskt allvar; lite "True Romance" utan våldsöverdrifter. Det blev ungefär så spräckligt och kalkylerat överraskande som man ville.
Brad Pitt gör den hygglige skurken, drabbad av lik i lasten, kriminella mexikaner och dubbelspelande kompanjoner, med en komisk frustration som gör filmen minnesvärd. Förvecklingarna är allmängods, men Brad Pitts minimalistiska minspel, clowngestik och underfundiga replikföring är en komisk sevärdhet. Frågan är om inte han har förstått vilken sorts excentriskt spex Gore Verbinski velat göra bättre än regissören själv, som satsar på släpig komik, oväntade ändringar i tonen, drastiska bildvinklar och mättade brända tegelfärger som ska föreställa Mexiko i stark sol, sjasket i byhålorna och öknen.
Ödet spelar ett tvåfaldigt spel i filmen. Lyckad film blir det i legenden om pistolförbannelsen och det olyckliga kärleksparet, en överexponerad stumfilmspastisch i motljus. En parallell illustration till huvudhandlingen, som i road movie-stil, med symboliska trafikljus, rör sig mot Brad Pitts återförening med sambon. Lyckad komik blir det inte så länge Julia Roberts dominerar med ovanligt dåligt farsspel. Rolig komik och lyckad film blir det då kidnapparen, en homosexuell yrkesmördare, och hans gisslan går in i en amatörterapeutisk relation i Woody Allen-stil. Den replikföringen klarar inte Roberts, det är för dubbelbottnat; men James Gandolfini, Tony Soprano själv, briljerar i varenda stavelse.
En charmrulle för den som tröttnat på filmvåld, en skojvariant på Sam Peckinpahs 1970-talsfilmer om lycksökare vid mexikanska gränsen, och ännu ett bra argument för att gå med i Brad Pitts fanclub.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!