Fifflet med pensionerna

ULLA HOFFMANN
Som en skänk från ovan
Nixon förlag

Ulla Hoffmann (v) skriver om hur klass- och könsklyftorna förföljer oss ända in i ålderdomen.

Ulla Hoffmann (v) skriver om hur klass- och könsklyftorna förföljer oss ända in i ålderdomen.

Foto:

Kultur och Nöje2005-06-18 06:00
Den här boken har som undertitel Spelet bakom pensionssveket. Ulla Hoffmann var medlem av den grupp regeringen tillsatte för att ta fram förslag till det nya pensionssystemet. Hon har inga anspråk på att vara objektiv, säger hon, och sedan redogör hon för det mygel som ledde fram till avskaffandet av ATP, själva juvelen i välfärdsbyggets krona.
Bokens titel syftar på vad Ivar Lo Johanssons mormor sa 1914 om sin första pension på 6 kronor och 25 öre. Hon tyckte den kom "som en skänk från ovan".
I början var liberalerna och högern med och drev på för att ge de fattiga en värdig ålderdom efter ett slitigt arbetsliv. Nu arbetar de som bekant i motsatt riktning

1932 kom sossarna till makten och folkhemsbygget kunde ta fart. Folkpensionen förbättrades i omgångar och pensionsåldern sänktes småningom från 67 till 65 år.
När ATP började betalas ut 1963 innebar det en av arbetarklassens största segrar. Sossen Stellan Arvidsson sa: "De fonder som samhället får genom denna pensionsreform skapar förutsättningar för en socialistisk politik och ger samhället möjligheter att överföra produktionsmedlen i sin ägo."
Svenskt Näringsliv, som då hette SAF, gick till attack på bred front för att rasera hela det svenska välfärdsbygget. Det gällde att ta makten över opinionsbildning och verklighetsbeskrivning Och få med sig vissa nyckelgrupper. Det lyckades som bekant bra med skolfolk och journalister, sämst med kulturarbetarna och bäst med politikerna. Hur sossepolitiker värvades borde vara en uppgift för arbetarrörelsen att undersöka.
I november 1991 tillsatte den borgerliga regeringen en pensionsutredning för att stärka sambandet mellan avgifter och förmåner. Där fanns inga intresseorganisationer representerade, bara de politiska partierna och departementen.

Ordförande var folkpartisten Bo Könberg. Han bildade en hemlig arbetsgrupp, Genomförandegruppen, där Ulla Hoffmann som vänsterpartiets representant inte fick vara med, säger hon.
I gruppen fanns sossekvinnorna Ingela Thalén och Anna Hedborg, som enligt Hoffmann lögnaktigt påstod sig arbeta på ett reformerat pensionssystem i stället för ett helt nytt. Genom att ge sken av att ATP stod inför konkurs lyckades sossar och borgerliga tillsammans genomföra ett totalt ideologiskt systemskifte.
ATP-systemet gav minst 65 procent av genomsnittslönen under de 15 bästa åren. I det nya systemet måste man arbeta till 69 år för att få lika mycket som med gamla ATP. Sånt möter inga svårigheter för företagare och högavlönade. Men en LO-arbetare jobbar i genomsnitt till 58 år, sen är kroppen slut. Arbetarkvinnor drabbas värst. De hindras av barnafödande, har låga löner, jobbar ofta deltid och har mycket oavlönat arbete.

Vi har fått ett pensionssystem med liberala förtecken, säger Hoffmann. Klass- och könsklyftorna förföljer oss ända in i ålderdomen.
Sjunde AP-fonden, "ickeväljarfonden", har klarat sig bäst medan folk förlorat mycket i de privata fonderna. Men den får inte berätta att den finns, säger Hoffmann, för att inte konkurrera med de privata.
Nu lurar nästa fara. 1994 lovade Göran Persson Bo Könberg att utreda socialförsäkringssystemen med det nya pensionssystemet som förebild. Till utredare valde han Anna Hedborg, hon som tidigare fört oss bakom ljuset när det gällde avskaffandet av ATP.
Sjukförsäkringen går med 100 miljarder i överskott. I stället för att satsa på ett arbetsliv som inte gör människor sjuka inbillar man oss nu att det går back, att folk fuskar och att man måste samköra register och skärpa lagar.

1981 kom SAF med en önskelista där allt nu är genomfört med socialdemokratisk hjälp. Ulla Hoffman undrar hur Näringslivets önskelista ser ut i dag. Sverige och västvärlden är nu rikare än någonsin. Trots det ökar klass- och könsklyftorna. Sjuka och arbetslösa ska tvingas ta jobb till dumpade löner och usla arbetsvillkor. Vad kommer härnäst?
Hon citerar en TT-notis från februari i år där Göran Persson säger: "Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort."

Här borde exempelvis ABF sätta igång med studier redan nu. Ulla Hoffmanns bok ger ett gott material. Mera finns t ex i Urban Lundbergs avhandling om ATP, Juvelen i kronan (recenserad av mig här 2 sept 2003) och i TV-programmet Vem vill bli pensionär? som sändes 22 maj 2003 och bör kunna köpas från SVT.
Studiematerial saknas inte. Men personligen befarar jag att de som nu styr ABF är mer intresserade av partiets rykte än av kunskap. Det vore bra om jag hade fel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!