Feelgood på grisfarmen
Skära smågrisar och glittrande Swarovskikristaller - men framför allt en familj med ouppklarade konflikter. Romanen "Berlinerpopplarna" har lyckats charma halva Norge. Samtidigt som tv-serien börjar spelas in kommer den på svenska.
Berlinerpopplarna" blev Anne B Ragdes stora genombrott i Norge. Hittills har boken sålt i 250 000 exemplar. Dessutom gjorde hon det tabubelagda, hon skrev en uppföljare om samma familj. Nu blir böckerna både tv-serie och teater. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Foto:
Det är begravningsentreprenören Margido, grisbonden Tor, som blivit kvar i föräldragården, och den homosexuelle dekoratören Erlend.
Tv-serien är en riktig storsatsning, och på författarens initiativ ska den spelas in på en gammal, orörd gård i mellersta Norge. I november har dessutom en pjäs baserad på Anne B Ragdes berättelse premiär på Trøndelag teater - med över 20 000 sålda biljetter.
"Smal bok om tre bröder"
"Berlinerpopplarna" kom ut i Norge 2004 och utan någon särskild satsning av förlaget klättrade den snabbt upp i topp på försäljningslistorna. Anne B Ragde säger att djungeltelegrafen slog marknadsföringen med hästlängder.
Den urskandinaviska gården
- Jag trodde jag hade skrivit en smal bok. En ung tjej frågade mig när boken precis var klar hur receptet på en bästsäljare ser ut. "Det är i varje fall inte att skriva om tre bröder som kommer från en grisfarm i en liten by utanför Trondheim" svarade jag.
De tre bröderna möts efter många år när den despotiske modern ligger för döden. Glitter och glamour från Köpenhamn möter sliten ladugård på norska landsbygden, och en okänd dotter dyker upp som katalysator. Att svenska "Änglagård" ofta nämns i samma andetag är fullt förståeligt, även för författaren, men tankarna går också till "Grabben i graven bredvid".
- Gården Neshov är urnorsk, men den är också urskandinavisk. Ingen av oss är mer än tre, fyra släktled från jordbrukssamhället. Bondgården finns i botten av den skandinaviska folksjälen. Krav, förpliktelser och förväntningar - en familjegård är ofta viktigare än människorna på den. Det viktigaste är att någon driver gården vidare.
Köer för uppföljaren
Anne B Ragde debuterade som författare för 20 år sedan, men det var med "Berlinerpopplarna" hon fick sitt stora genombrott 2004. Närmare 250 000 sålda exemplar hittills - att efter en sådan succé skriva en uppföljare är det beräknande eller bara tabubelagt? När "Eremittkrepsene" kom förra året blev den i alla fall en lika stor succé som sin föregångare.
- Man skriver inte en uppföljare till en sådan succé, det får man bara inte. Men jag kunde inte sluta drömma om de tre bröderna. Så slog det mig: jag skriver vad fan jag vill. Om kritikerna vill kalla mig spekulativ så får de göra det. Och det gjorde de, men läsarna köade för att få köpa den.
Ålder: 48 år.
Aktuell: Bästsäljaren "Berlinerpopplarna" kommer på svenska. I Norge gjorde uppföljaren "Eremittkrepsene" lika stor succé.
Familj: Gift, för tredje gången, son och styvson.
Bor: I Trondheim.
Bakgrund: Universitetslektor i massmediekunskap, författare sedan 20 år. Stort intresse för djur och lantbruk, ville från början bli veterinär om det inte vore för de tidiga morgnarna. Inför "Berlinerpopplarna" gjorde hon noggrann research hos svinbönder och praoade hos en mjölkbonde.
Läser själv: Just nu massor. Hon har tvingats ta en paus från de många evenemangen på grund av en bruten fot.