GENOVA
Regi: Michael Winterbottom
I rollerna: Colin Firth, Perla-Haney Jardine, Catherine Keener, Hope Davis m fl
Sandrew
En nybliven änkling med två döttrar börjar ett nytt liv i italienska Genua. Sorgen över den döda hustrun och modern får stark effekt på döttrarnas känslor. Den flitige Winterbottom, som gör film om allt möjligt i alla möjliga stilar, har samlat sig till en gripande men osentimental såpopera om förlust och livsmod.
Colin Firth, välkänd från Bridget Jones-filmer och Stolthet och fördom på TV, spelar med små fina medel en rätt sluten akademiker som hamnar i en helt ny livssituation. Den äldsta dottern börjar träffa jämnåriga killar och söka sitt oberoende. Men mest handlar det om lillasystern, som är svårtröstad och ser och hör modern framför sig. Perla-Haney Jardine spelar flickan riktigt bra. Är modern spöke eller resultat av dotterns oförmåga att erkänna sin mors död? Båda alternativen är tänkbara, det sistnämnda kastar mest ljus över handlingen, särskilt slutet med modern som plötsligt tycks vilja locka dottern ut i livsfarlig trafik. Flickan avstår till slut att korsa gatan. De döda är borta. Dags att gå vidare. Men om modern är tänkt som spöke så är tanken inte genomförd. Det märks eftersom filmen inte är ruskig på det sättet.FRANKLYN
Regi: Gerald McMorrow
I rollerna: Eva Green, Ryan Phillippe, Bernard Hill, Sam Riley m fl
Sandrew
En far söker sin son, som flytt in i ett fantasiliv som ensam hämnare i en religiös diktatur. En annan ung man vurmar för sin barndoms låtsasvän, som är mycket lik en konststudentska. Hennes senaste konstverk är att spela självmordspatient. Alla är ensamma med sina tragiska psykodramer, rotade i barndom och förhållandet till respektive far.
Men som i Crash eller Short Cuts sammanvävs på oväntat sätt livsöden och spelet mellan vardagens nutida London och den framfantiserade framtida storstaden. Den är tydligt kalkerad på Brazil och Blade Runner. Blandningen av stilar och bra regi av skådespelarna är de främsta pluspoängen i den talangfulle nykomlingen McMorrows film. Den har man mest nöje av om man gillar filmer som Brazil och kanske än mer Fisher King, även den av Terry Gilliam. Eva Green i dubbelroll är närmast överkvalificerad för manuset.
THE DUCHESS
Regi: Saul Dibb
I rollerna: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Dominic Cooper, Charlotte Rampling m fl
Sandrew
Keira Knightley visar mycket av sin skådespelartalang som hertiginnan Diana, olyckligt gift med en traditionsbunden tråkmåns som bara väntar på att få en son och arvinge. Politik, sällskapsliv och mötet med en hygglig karl sprider glädje i den livliga Dianas liv, fast lyckan låter vänta på sig i alla fall.
Själva filmen är bara medelbra. Historien är förutsägbar och säger ungefär det man väntar sig om de rikas ensamhet i sina slott och om arrangerade äktenskap, umgängeslivets ritualer, rigid moral och dubbelmoral som hinder för kvinnors lycka och livstillfredsställelse. 1700-talsmiljön visas nog så praktfullt, men utan artistisk idé förutom uppenbar härmning av Barry Lyndon (1975), självskriven förebild för filmer om engelskt 1700-tal. Sheridan, kvickhuvud i dåtida teater, och Fox, blivande premiärminister, fungerar som grekisk kör med salta kommentarer.